Viden om mænd med type 2-diabetes
I Danmark lever ca. 290.000 personer med type 2-diabetes, og rigtig mange har et godt liv, da de følger deres anbefalede behandling. Undersøgelser har dog desværre vist, at mænd med diabetes ikke lever ligeså længe som kvinder med diabetes. Blandt forklaringerne kan være, at mænd er længere tid om at reagere på symptomerne (se tegn på type 2-diabetes), og at de således kommer senere til lægen. De er heller ikke ligeså gode til at passe på sig selv, efter at diagnosen er stillet.
Med alderen stiger risikoen for at udvikle type-2 diabetes, men fordi vi har ændret måden vi lever på i gennem årene og bliver mindre fysisk aktive, hvor overvægt ikke er ualmindeligt, rammes flere yngre mennesker også af type 2-diabetes.
Man vurderer, at omkring 60.000 danskere har type 2-diabetes uden at være klar over det.
“Undersøgelser viser, at mænd helst ikke beskæftiger sig med tanken om sygdom. De bider tænderne sammen, ignorerer sygdomstegn og kommer ofte for sent til lægen.”
Tegn på type 2-diabetes
Nedenfor listes nogle symptomer, der kan være tegn på type 2-diabetes, og hvis du oplever nogle af dem, er det vigtigt, at du får talt med din læge. Jo tidligere du reagerer, jo hurtigere kan du og din læge tage aktion. Hvis du ignorerer det, kan det have alvorlige konsekvenser for dit helbred, og det kan resultere i en for tidlig død.
- Tørst følelse
- Hyppig vandladning
- Kløe omkring kønsorganerne pga. svampeinfektioner
- Hyppige infektioner i hud og slimhinder
- Synsforstyrrelser
- Føleforstyrrelser
- Kvalme
- Træthed
- Vanskelig sårheling
- Forringelse af din almene helbredstilstand
Hvad sker i kroppen
Når man har type 2-diabetes bliver indholdet af sukker i ens blod for højt. Det forhøjede blodsukker betyder, at der over tid vil opstå skader på de store og små blodkar i kroppen og på nerverne. Dårligt blodomløb, impotens, dårligt syn, hjertekarsygdomme og alvorlige fod sår, der har svært ved at hele, er nogle af følgerne af type 2-diabetes.
Øget fysisk aktivitet og sunde kostvaner er livsstilsændringer, der sammen med medicin udgør behandlingen af type 2-diabetes. Fysisk aktivitet og sund kost er med til at holde blodsukkeret på et passende niveau, og dermed nedsættes risikoen for, at der som følge af type 2-diabetes opstår andre sygdomme.
Vigtige råd til dig med type 2-diabetes
1 – Husk din medicin
Det er vigtigt at tage den medicin, lægen har ordineret og som han har ordineret den. Hvis man har tendens til at glemme det, kan Apotekets app Medicinhusker være en hjælp, da den sender påmindelser, når det er tid til at tage medicinen. Ellers kan man altid tale med apotekets personale om, hvad der er af andre muligheder.
2 – Vær opmærksom
Øjne, fødder og tænder er ekstra udsatte hos personer med diabetes pga. den virkning sygdommen har på kroppens blodomløb. Derfor er det en god idé jævnligt at gå til kontrol hos tandlæge, fodterapeut og øjenlæge.
Lyt generelt til kroppens signaler og lær at reagere på dem.
3 – Boost din sundhed
Blandt personer med type 2-daibetes er over 80 procent overvægtige. Hvis man vejer for meget og vil have det bedre, bliver man nødt til at tage et kig på sin livsstil. Selv små ændringer i ens kost og fysiske aktivitet, kan have en stor positiv effekt.
- Drik vand til måltiderne.
- Skær ned på portionernes størrelse – evt. ved at skifte til en mindre tallerken, og tag ikke mere end 2 gange.
- Spis mere groft og grønt – gå efter nøglehuls- og fuldkornsmærket.
- Spis langsomt og ikke foran fjernsynet, så er det lettere ikke at overspise.
- Vær fysisk aktiv i det daglige – tag trappen i stedet for elevatoren, parker længere fra dit arbejde…
- Kvit smøgerne og begræns alkoholindtaget – spørg evt. på apoteket, hvis du ønsker hjælp til rygestop.