Børnevaccine mod influenza

børnevaccine-mod-influenza

Vi tilbyder nu gratis influenzavaccination til børn i alderen 2-6 år på apoteket. Vaccinen gives af to omgange – første vaccination gives til og med 14. januar, og de børn der har fået 1. vaccine kan få 2. vaccine til og med 1. marts.

Vaccinen er udviklet som en næsespray og gives som et pust i hvert næsebor. Efter 1. dosis er barnet beskyttet med ca. 58 %. For at få fuld effekt skal barnet have en ny dosis efter minimum 4 uger. Vaccinen forebygger smitte med den type af influenzavirus som Statens Seruminstitut regner med, bliver den mest dominerende i år.

Vi tilbyder vaccinen på Bruuns Apotek samt Åbyhøj Apotek. Hvis man ønsker at få sit barn vaccineret, skal man henvende sig i butikken eller på telefonen. Herefter bestiller vi vaccinen hjem, og ligger den til side i barnets navn. Man kan efterfølgende komme ind med sit barn en dag det passer i vaccinationsperioden. Det er altså ikke nødvendigt at bestille tid, men der kan selvfølgelig forekomme lidt ventetid afhængigt af, om der står andre i kø til vaccination. Derudover anbefaler vi, at man sidder på apoteket et kvarter efter vaccinen er givet.

På Bruuns Apotek vaccinerer vi i hverdagene 10.00 – 17.30, og på Åbyhøj Apotek i hverdagene 09.30 – 16.45.

Vaccinen gives ikke til børn der har feber på vaccinationsdagen. Derudover giver vi den ikke til børn som lider af svær astma eller har misdannelser ved næse og mund. Ved tvivl om dette kontakt egen læge som kender barnets journal og evt. kan give vaccinen i stedet.

På vaccinationsdagen

Afhængig af alder, kan det være fint at forberede barnet på, hvad der skal ske inden det skal vaccineres. Næsesprayen gives som et pust i hvert næsebor – og gør ikke ondt. Det kan løbe lidt fra næsen bagefter. Det er vigtigt at barnet får begge pust, for at vaccinen har den rette effekt.

I dagene efter kan der komme bivirkninger, som for de fleste børn være milde. Almindelige bivirkninger er: løbenæse, tilstoppet næse, nedsat appetit, hovedpine, muskelsmerter, utilpashed, feber og træthed.

Sundhedsstyrelsen anbefaler vaccination

Særligt er den ældre befolkningsgruppe sårbar overfor smitte med influenza, og kan i højere grad udvikle alvorlige sygdomsforløb hvis de får influenza. Mindre børn spiller en central rolle når det kommer til spredningen af sygdommen, fordi de er særligt smitsomme når de har den. Sundhedsstyrelsen anbefaler derfor, at man lader sit barn vaccinere i år.