Undgå diarré og forstoppelse på ferien

Undgå diarre på ferienFerieforstoppelse og -diarré er to fænomener, som mange desværre oplever, men som de færreste af os har lyst til at snakke alt for højt om. Men der er hjælp at hente – og forholdsregler at tage, hvis man er én af de uheldige, der har en lidt mere sart mave end gennemsnittet.

Hvem er særligt i farezonen?

 

Det er især børn, ældre og folk med kroniske lidelser, der er særligt udsatte for at få problemer med rejsediarré eller -forstoppelse. Det er de, fordi deres maver generelt er mere sarte, end for almindeligt raske, voksne mennesker.

Det betyder dog ikke, at man er garanteret diarré bare fordi man er barn, ældre eller lider af en kronisk sygdom, ligesom man heller ikke er garanteret fritaget, fordi man ikke falder inden for de nævnte rammer. Alle kan rammes af diarré eller forstoppelse på rejsen.

Rejser til Afrika, Asien, samt Mellem- og Sydamerika er der, hvor man har størst risiko for at pådrage sig en omgang rejseforstoppelse eller -diarré. Man har mindst risiko for at blive syg på rejser til Vesteuropa, Nordamerika og Australien, og lidt større risiko ved rejser til Sydeuropa, Østeuropa og Mellemøsten.

Sådan kan du forebygge rejsediarré og forstoppelse

Diarré på ferien skyldes ofte bakterier, som man får gennem maden pga. dårlig hygiejne eller fx salat, der er skyllet i forurenet vand. Det kan være colibakterier, salmonella, shigella og campylobacter, der kommer fra beskidt vand. I Danmark har vi ekstremt rent vand i forhold til mange andre steder i Verden, og derfor er vores maver ikke hårdføre imod den slags bakterier, som er ”hverdagskost” i andre lande.

For at undgå at få rejsediarré kan du derfor:

  • Undgå at spise friske frugter og grøntsager, der ikke kan pilles
  • Undgå rå kød eller utilstrækkeligt kogt/stegt kød eller fisk
  • Undgå rå æggeblommer og mayonnaise
  • Undgå buffeter
  • Huske at vaske hænder ofte, evt. med et desinfektionsmiddel
  • Undgå at bade nær kloakløb (i havet) eller i pools uden klor
  • Nøjes med at indtage vand og læskedrikke fra flasker med lukket prop
  • Undgå drikkevarer, der ikke er pasteuriseret (fx juice og mælk)
  • Undgå at spise is
  • Undgå isterninger laver på postevand

Det kan være meget svært at overholde disse råd, da man hurtigt vil opdage, at det er svært at undgå fx friske frugter og grøntsager, når man er i udlandet. Desuden er det ikke nogen garanti for at undgå diarré og forstoppelse, at man følger ovenstående punkter. Det er dog den bedste måde at gardere sig, hvis man på forhånd ved, at man har en sart mave, og man gerne vil undgå ubehaget ved diarré eller forstoppelse.

forstoppelseDet skal du gøre, hvis du får diarré eller forstoppelse

I begge tilfælde spiller væske en vigtig rolle. Ved diarré kan du blive dehydreret, især fordi der i forvejen er varmt på rejsen – derfor skal du sørge for at indtage rigeligt væske. Ved forstoppelse er afføringen hård og knoldet, og her hjælper et godt væskeindtag kombineret med indtagelse af mange kostfibre på at blødgøre og normalisere afføringen igen.

Hvis du har fået rejsediarré skal du også sørge for at få lidt ekstra salt og sukker, da væsketabet udskiller salt. Saltmangel kan give hovedpine og svimmelhed og er usundt i længden. Ved diarré er det vigtigt ikke kun at drikke sukkerholdige læskedrikke, da et stort sukkerindtag kan virke dehydrerende.

Ved længerevarende diarré eller forstoppelse (mere end 7 dage), høj feber i et par dage (over 38,5 C), svær væskemangel eller blodig afføring i flere dage, bør læge eller hospital kontaktes. Det gælder også ved børn, der viser tegn på væskemangel, og som ikke vil spise eller drikke.

Det er desuden muligt at få antibiotika og diarréstoppende medicin, men i de fleste tilfælde vil det dog ikke være nødvendigt. Almindelig går rejsediarré over efter 3-4 dage.