Sommerferie med pollenallergi

Har jeg pollenallergi?Pollensæsonen er sparket i gang for længst. Mere end en million danskere er ramt af pollenallergi, og tallet er stigende. Mange er ikke engang klar over, at de har en allergi og går rundt med symptomer uden hverken diagnose eller korrekt behandling. Måske er du en af dem?

Har jeg pollenallergi?

Har du ikke kontaktet din praktiserende læge, og oplever du tilbagevendende symptomer omkring samme tidspunkt hvert år i form af nyseanfald, kløende og rindende øjne, stoppet næse og kriller i halsen, har du muligvis udviklet pollenallergi. Du bør derfor vejlede dig hos din læge for korrekt diagnose og behandlingsmetoder.

Kvinde blandt blomster med øjendråberEr der andet, jeg kan gøre?

ER du allerede blevet diagnosticeret med fx græsallergi, men du mærker stadig de overnævnte trættende symptomer, er det måske fordi, du gør noget forkert, eller har vaner, du kan ændre på.

Allergikere er plaget individuelt. Nogle personer har svage symptomer, og kan fungere fint udelukkende med antihistaminer (allergipiller). Andre skal have hele arsenalet, i form af næsespray, øjendråber og piller fra apoteket frem hver morgen til det daglige ritual i pollensæsonen. I den forbindelse skal du være opmærksom på, at hvis du har behov for næsespray, gælder det ikke bare om at trykke den i bund og ramme et eller andet sted i næseboret. Du skal læne hovedet fremover, så når du trykker et pust op i næsen, er det med en vinkel på 45 grader. På den måde optager du indholdet optimalt i luftvejene.

Derudover findes flere praktiske måder, du kan forsøge at minimere symptomerne – udover den medicin, du har fået i håndkøb eller med recept.

5 praktiske råd i pollensæsonen

  1. Rengøring. Pollen er luftbåren og hvirvler rundt overalt, og komme med ind af døren og åbne vinduer. Pollen sætter sig på dit tøj og sko, som du stiller og lægger fra dig. I højsæson er det en god idé at støvsuge hver dag. På den måde er du mindre udsat for at komme i nærkontakt med pollen, når du er indendørs derhjemme.
  2. I forlængelse af forrige råd, skal du være opmærksom på, hvornår du lufter ud på dagen. Der er nemlig stor forskel på, hvornår der er (mest) pollen i luften. Om morgenen og aftenen, når duggen har lagt sig er det optimale tidspunkt.
  3. Vask dit hår. Hår og især langt hår er én stor magnet for pollenstøv. Det vil derfor være en rigtig god idé at vaske eller skylle dit hår, inden du går i seng. På den måde kører du ikke pollen rundt i hele puden og dermed dit ansigt.
  4. Tør dit tøj i tørretumbleren. Nej, det er desværre hverken det mest økonomiske eller miljøvenlige. Men Astma-Allergi Danmark anbefaler, at du bruger tørretumbleren til at tørre sengetøj, og andet tøj, der kan tåle at komme i maskinen i stedet for at hænge det udenfor.
  5. Rul vinduet op i bilen. Det er fristende at rulle vinduet ned og blive blæst igennem på vejene. Men du ender med at gøre dig selv en bjørnetjeneste, da du lukker pollen ind i bilen og dermed dine øjne og luftveje via næse og mund. Så prøv at undgå det. Soltag er desværre også en dårlig idé. Brug i stedet ventilationen i bilen. Er du meget symptompræget hver sæson, er det en fordel, hvis du får installeret et pollenfilter i ventilationsanlægget
  6. Solbriller, solbriller, solbriller. Vi behøver nok ikke appellere til den yngre generation, at de skal tage solbriller på. Det klarer de fleste selv til topkarakter, da det er en vigtig accessory til sommermoden. Vi vil alligevel råde alle pollenallergikere, uanset alder, at bruge solbriller udendørs, da de skærmer for dine øjne, og du kan minimere mængden af pollen, du får hvirvlet ind i dine øjne.