• Facebook
  • Linkedin
  • Gplus
  • Instagram
Ring til os på: 86 17 05 51
Bruuns Apotek
  • Velkommen
  • Services
    • Influenzavaccine
    • Medicinsamtale
    • Pillepas/Schengen-attest
    • Rygestop
    • Tjek på inhalation
  • Vidste du det
    • om tør hud
    • om solcreme
    • om prævention
  • Om Bruuns Apotek
  • Blog
  • Kontakt
  • Webshop

Herunder finder du vores services

Influenzavaccine

Medicinsamtale

Pillepas/ Schengen-attest

Rygestop

Tjek på inhalation

Influenzavaccine

Hvad er influenza

Influenza er en virussygdom i de øvre luftveje. Symptomerne på sygdommen er høj feber, kulderystelser, muskelømhed og hovedpine. Ofte ses der også tør hoste og smerter i halsen. Influenza spredes ved direkte kontakt imellem mennesker og dråber fra hoste eller nys der sætter sig på overflader, som andre får berøring med – fx dørhåndtag, tastatur og telefoner.

I Danmark bliver 5-20% af befolkningen hvert år ramt af influenza. For raske personer er en influenza helt harmløs, men for ældre over 65 år og personer med kroniske sygdomme kan influenza være en alvorlig sygdom, som 1000-2000 danskere dør af hvert år.

Der er nogle enkelte kriterier du skal være opmærksom på inden du bliver vaccineret:

  • Du må ikke have feber over 38.0o
  • Hvis du tidligere har haft en allergisk reaktion ved vaccination
  • Hvis du er allergisk overfor æg
  • Hvis du er allergisk overfor de øvrige indholdsstoffer i vaccinen

Efter vaccinationen kan der opstå rødme, hævelse og smerte ved indstiksstedet. Det er kroppens immunforsvar der reager på at noget fremmed er kommet ind i kroppen. Man kan godt få følelsen af sygdom 12-72 timer efter vaccinationen, men man får ikke influenza, da det ikke er aktivt virus der er i vaccinen.

Hvordan kan influenza forebygges hos risikogruppen

Den bedste måde at forebygge influenza, og de komplikationer det kan medføre er, at blive influenza vaccineret. Selvom du blev vaccineret sidste år, skal du have en ny vaccine igen i år. Sundhedsstyrelsen anbefaler at man bliver vaccineret hvis man er i risikogruppen. Du kan blive vaccineret på apoteket fra 1. november til 15. januar.

Hvem er i risikogruppe og kan blive vaccineret gratis på apoteket?

  • Personer over 65 år
  • Personer med svær overvægt – BMI over 40
  • Gravide i 2. og 3. trimester
  • Husstandskontakter til personer med svært svækket immunforsvar
  • Kronisk syge
    • Personer med kroniske lungesygdomme fx KOL eller astma
    • Personer med hjertekar sygdomme – dog ikke personer der udelukkende har forhøjet blodtryk
    • Personer med diabetes 1 og 2
    • Personer med immundefekt
    • Personer med påvirket respiration på grund af nedsat muskelkraft
    • Personer med kroniske nyre- og leversvigt

Herunder finder du vores services

Influenzavaccine

Medicinsamtale

Pillepas/ Schengen-attest

Rygestop

Tjek på inhalation

service-samtaleHvem kan få en medicinsamtale?

Tilbuddet er rettet mod de, der indenfor de seneste 6 måneder har fået konstateret en kronisk sygdom, som skal behandles medicinsk. Tilbuddet er gratis og udbydes af alle landets apoteker – Bruuns Apotek er et tilgængeligt apotek i Århus C, hvor mange kommer forbi hver dag.

Ud over voksne, der er kronisk syge, er tilbuddet også rettet til forældre med syge børn, som kan have gavn af at snakke om den medicin, som barnet skal have, og hvordan og hvornår den bedst tages.

Ønsker du at benytte tilbuddet om en medicinsamtale?

Hvis du gerne ville benytte dig af vores gratis tilbud om medicinsamtale, kan du besøge apoteket ved lejlighed og få en tid – du er selvfølgelig også velkommen til at ringe og aftale et tidspunkt.

Du finder vores kontaktinformation og åbningstider her.

Medicinsamtale

Når man er blevet diagnosticeret med en ny kronisk sygdom inden for de seneste 6 måneder, som kræver medicinsk behandling, kan det være en god idé at få en snak om den nye medicin, som man skal til at bruge. Derfor kan du på dit lokale apotek få en medicinsamtale, som hjælper dig i gang med din nye situation.

Hvad snakker vi om under samtalen?

Selve samtalen foregår væk fra apotekets skranke og varer cirka 10 minutter. Det er apotekets farmaceut, som tager samtalen med dig.

Formålet med at tage en samtale om den nye medicin, som du som patient har brug for, er at give dig en god start på dit nye forløb. Mange, der skal i gang med ny medicin, får enten ikke startet eller kommer til at tage den forkert, fordi de føler sig utrygge ved det eller oplever bivirkninger ved det eller andet.

For at få medicinens fulde effekter, er det dog nødvendigt at tage den korrekt. Derfor snakker vi om, hvordan medicinen virker, hvordan den skal bruges, hvornår den bedst tages osv. Vi kan også fortæller om tilskud til medicin og snakke om bivirkninger, hvis det er noget, som bekymrer dig.

Efterfølgende tilbydes du en opfølgende samtale 3-4 uger senere, denne del af samtalen kan foregå telefonisk. Ved denne samtale følger vi op på, hvordan du synes, det går med medicinen, og om du er kommet godt i gang.

Influenzavaccine

Medicinsamtale

Pillepas/ Schengen-attest

Rygestop

Tjek på inhalation

Pillepas/ Schengen-attest

Du kan få et pillepas med på ferien

Vidste du, at du kan få et pillepas med på ferien? Pillepasset er en attest, som også kaldes Schengen-attest, der dokumenterer dit medicinalbehov. Pillepasset kan du fremvise i det land, som du besøger, hvis der stilles spørgsmålstegn ved din medicin, fx i lufthavnen, når du skal ind i landet.

Det er dog ikke alle slags medicin, der er relevant at dokumentere i et pillepas. Meningen med pillepasset er, at det skal lette ind- og udrejse mellem de lande, der er med i Schengen-aftalen.

Schengen-samarbejdet omfatter følgende 22 lande:

Belgien, Bulgarien, Cypern, Danmark, Finland, Frankrig, Estland, Grækenland, Island, Italien, Kroatien, Letland, Liechtenstein, Litauen, Luxembourg, Malta, Nederlandene, Norge, Polen, Portugal, Rumænien, Schweiz, Slovakiet, Slovenien, Spanien (inkl. De Kanariske Øer), Sverige, Tjekkiet, Tyskland, Ungarn og Østrig.

I disse lande er det pillepas, som du kan få udstedt på danske apoteker, gyldigt. Rejser uden for disse 22 lande er ikke omfattet af samarbejdet, og der er det op til det enkelte lands lovgivning, hvilke muligheder du har for at tage din medicin med ind i landet.

Pillepasset er gyldigt i op til 30 dage og er altså din dokumentation for, at den lægeordinerede medicin, som du har taget med, kun er til dit eget forbrug.

pillepas kaldes også schengen attest

Hvilke typer medicin er det relevant at få pillepas til?

Som udgangspunkt er det medicin, der indeholder euforiserende stoffer, der er relevante at dokumentere i et pillepas – det skyldes, at det er disse typer medicin, der i høj grad sælges ulovligt på tværs af landegrænser, og som man holder øje med. Ofte er der tale om stærk medicin, for eksempel sovemedicin og stærk, smertestillende medicin. Kendetegnende for de typer medicin, der med fordel kan dokumenteres i et pillepas er, at de indeholder virkemidler, der påvirker centralnervesystemet.

Bestil dit pillepas i god tid

Alle apoteker udsteder pillepas uden beregning. Det kræver blot, at du kommer i god tid før din ferie og husker at medbringe din medicin og dit pas – som noget forholdsvist nyt kan du også bestille dit pillepas online her og hente det på apoteket efter 1-2 dage. Som nævnt koster det ikke noget, men det kan være en god idé at have med, når du rejser med de typer medicin, der er omfattet, da det gør det nemmere at komme ind og ud af landet i de tilfælde, hvor du bliver kontrolleret i f.eks. lufthavnen.

Hos Bruuns Apotek tilbyder vi naturligvis også denne service – vi er dit apotek i Aarhus C.

Er du i tvivl om, hvorvidt din medicin med fordel kan dokumenteres i et pillepas? Så er du velkommen til at ringe direkte til os og spørge på telefon 86 17 05 51, men du kan også bare smutte ind forbi ved lejlighed, så finder vi ud af det.

Influenzavaccine

Medicinsamtale

Pillepas/ Schengen-attest

Rygestop

Tjek på inhalation

Rygestop

Rygning er en afhængighed, der ikke bare påvirker din hverdag og din sundhed, men også dem omkring dig. Der er derfor mange, der nærer et ønske om at stoppe, men det er ofte nemmere sagt end gjort. Heldigvis findes der mange gode hjælpemidler, som man kan bruge til at komme ud af sin afhængighed – blandt andet rådgivning.

Dit apotek kan rådgive dig om rygestop

På apoteket finder du en rygestopvejleder, som kan rådgive og vejlede dig i forbindelse med dit rygestop. Det kan blandt være rådgivning om valg af hjælpemidler i form af nikotinerstatninger eller samtale om dine udfordringer ved rygestoppet. Mange er for eksempel bekymrede for vægtøgning, når de stopper med at ryge.

Hos Bruuns Apotek kan du tilmelde dig et gratis forløb hos vores rygestopvejler. Forløbet foregår som et samtaleforløb, hvor vi tager udgangspunkt i din situation og din ”rygeprofil”.

Det snakker vi om på rygestopforløbet

Når du tilmelder dig et rygestopforløb hos os, får du først og fremmest den løbende støtte til at kvitte smøgerne endeligt. Derudover får du nogle værktøjer, som du kan bruge til at komme godt i gennem rygestoppet, herunder holde vægten og bevare viljestyrken.

Til at begynde med kigger vi selvfølgelig på din situation, og vi snakker om, hvordan det bedst kan komme til at lykkes for dig. Hvis du gerne vil have ekstra hjælp, kan vi også fortælle om vores udvalg af medicinerstatningsprodukter, så du kan vælge noget, der virker for dig.

service-rygestop

Nikotinerstatninger som hjælp til rygestop

Der findes flere forskellige slags nikotinerstatningsprodukter, som er lægemidler designet til at hjælpe med et rygestop. Det vil oftest være nikotinplaster eller nikotintyggegummi, men kan også være ting som en inhalator, næsespray eller sugetablet.

Alle disse erstatningsprodukter indeholder nikotin, som er det vanedannende stof i tobaksprodukter – men man får en betydeligt mindre dosis af nikotin gennem disse produkter end i tobakken, ligesom man slipper for alle de andre kemiske tilsætningsstoffer, der findes i tobak – fx tjære og kulilte.

Fordelen ved at anvende nikotinerstatningsprodukter i sit rygestop er, at man ikke skal kæmpe med kroppens abstinenser efter nikotin samtidig med, at man arbejder med sine dårlige vaner. Der er nemlig to aspekter i rygeafhængighed – kroppens afhængighed af nikotinen og den psykiske afhængighed.

Få vejledning om nikotinerstatningsprodukter

Hvis du gerne vil stoppe med ryge er du velkommen hos Bruuns Apotek – vi er dit apotek i Aarhus C. Vi kan hjælpe dig med at finde ud af, hvilke produkter, du kan få gavn af i dit rygestop – og vi kan hjælpe dig med at få en god start på dit nye, røgfri liv.

Influenzavaccine

Medicinsamtale

Pillepas/ Schengen-attest

Rygestop

Tjek på inhalation

Tjek på inhalation

Er du astma eller KOL-patient? Så kan du besøge Bruuns Apotek i Aarhus C for at få tjekket op på, om du bruger din inhalator korrekt. Som astmatiker eller KOL-patient er det nemlig meget vigtigt, at du bruger din inhalationsmedicin korrekt, da du ellers ikke får de gavnlige effekter af den.

Cirka halvdelen af patienter bruger den forkert

I Danmark formodes det, at cirka halvdelen af alle, der har behov for inhalationsmedicin, ikke anvender den korrekt. Konsekvensen ved forkert inhalationsteknik er, at medicinen ikke kommer til at virke optimalt, fordi den ikke når helt ned i lungerne, hvor den skal optages.

Virker medicinen ikke fuldt ud, risikerer man, at sygdommen forværres. Derfor er det en god idé at få tjekket sin inhalationsteknik hos apoteket, hvor det er gratis at få gjort. Det er ikke svært at bruge sin inhalator rigtigt, men det kræver dog den rigtige teknik og en smule øvelse.

Hvem skal have tjekket sin inhalationsteknik?

Især for små børn og KOL-patienter med grad 3 og 4 er det en god idé at tjekke inhalationsteknikken – for små børn kan det også være rart at tjekke en gang i mellem for at være sikker. For børn kan det være svært, og for KOL-patienter kan det være hårdt at gøre det rigtigt.

service-inhalationUdover den kraftige inhalation, der skal få medicinen til at virke, kræver det desuden forinden, at man har lavet en fuld ekspiration (udånding). Med begrænset lungekapacitet kan det være en hård øvelse – men nødvendig, hvis ens sygdom ikke skal forværres.

Vil du vide mere om inhalationsteknik og -medicin?

Både som patient, men også som sundhedspersonale, der arbejder med relevante patienter, kan man altid kontakte os eller Danmarks Apotekerforening for hjælp til inhalationsteknik og viden om inhalationsmedicin. Du er naturligvis velkommen med dine spørgsmål hos os på Bruuns Apotek.

På www.pro.medicin.dk kan du desuden finde information om forskellige typer pulverinhalatorer og se videoer af, hvordan de benyttes. Dem finder du her.

Kontakt os

Følg os på

Facebook
LinkedIn

Bruuns Apotek

Bruuns Galleri
Stueplan nr. 99
M. P. Bruuns Gade 25
8000 Aarhus C

Tlf.: 86 17 05 51
Fax: 86 17 10 06
bruuns@apoteket.dk

Vores åbningstider

Man-fre: 10:00-18:00
Lør-søn: 10:00-18:00
Helligdage: Lukket

© Ophavsret: Bruuns Apotek | Webdesign af OS
  • Facebook
  • Linkedin
  • Gplus
  • Instagram
Share This
  • https://www.facebook.com/bruunsapotek/
  • https://www.linkedin.com/company/bruuns-apotek
  • https://business.google.com/u/0/b/112287254291621174221/
Scroll to top