Sådan undgår du myggestik på de lange sommeraftener
Der er ikke noget som en sværm af myg til at ødelægge en god stemning på terrassen, rundt om bålet eller på teltturen en skøn sommeraften. Den efterfølgende kløe og røde knopper er også en streg i regningen. Synet af en stor myggesværm kan nogle gange ødelægge lysten til at sætte sig uden for og nyde en lun sommeraften. Men hvad kan du gøre for at undgå myggestik?
Myter om myggemidler
Fordi myggestik er træls og sværme af myg kan ødelægge en god sommeraften, er der gennem tiden forsket meget i myggemidler, der kan holde de forstyrrende, små bæster på afstand. Det er der kommet en masse forskellige produkter og husmorråd ud af. Men ikke alle har nogen videnskabelig hjemmel.
Påstand: Myggelys skræmmer myg væk
Insekter tiltrækkes af lys og varme – men duften af citron er altså ikke nok til at skræmme myg og andre insekter væk, desværre. Til gengæld risikerer man at tiltrække ekstra mange myg ved at have varme og lys omkring sig – ligesom man ser rundt om lejerbålet.
Påstand: B-vitamin og hvidløg lugter grimt og skræmmer myggene væk.
Man har undertiden rådet folk til at opløse en B-vitaminpille i vand, som man smører ud over kroppen. Dette skulle angiveligt lugte dårligt og skræmme myggene væk. Ligeledes har man rådet folk til at spise B-vitaminer i en måned før en udlandsrejse til et myggeplaget område. Der er desværre ikke nogen hold i den påstand, så der er ikke nogen grund til at spise et overindtag af B-vitamin om sommeren!
Det samme gælder hvidløg, der dog til en vis udstrækning kan skræmme insekter lidt på afstand, fordi hvidløg har en skarp lugt – men det får man også selv at smøre sig med eller indtage hvidløg i store mængder J!
Påstand: En app på telefonen kan skræmme myg væk
Der er desværre ikke nogen forskning, der understøtter påstanden om, at apps på telefonen eller andre apparater, der udsender højfrekvente lyde kan holde myggene på afstand. Til gengæld kan man måske holde naboens kat eller hund ude af haven, da disse ikke bryder sig om højfrekvente lyde.
Myggemidler der virker
Lige nu findes der kun få myggemidler, der rent faktisk virker til at skræmme myg væk. I Danmark må man kun sælge og anvende myggemidler, der er godkendt af Miljøstyrelsen. De produkter, der forskningsmæssigt har givet de bedste resultater, er den flydende slags, som smøres på huden.
Myggemidler, der indeholder stoffer DEET, der tidligere har været bandlyst i Danmark, men lovligt i lande som Tyskland og Sverige, er de mest effektive. DEET er dog ikke farligt, men har været bandlyst, da producenten af stoffet ikke ville udlevere de, for godkendelsen, nødvendige indholdslister, til den danske miljøstyrelse. DEET er blevet godkendt nu, men er dog det skrappeste middel, man kan finde.
MygFri er et af de eneste produkter, der fås i Danmark, som indeholder DEET. Derudover fås myggemidler fra Autan og ProtectSpray, der indeholder forskellige afskrækningsmidler mod myg, blandt andet citronella, der er et citronduftstof, der går igen i de fleste myggemidler.
Kilde om DEET: Politiken
Læs flere myter om myggemidler i denne artikel fra Politiken.