Rygning dræber – og hvad så?
Op gennem 00’erne har der været søsat utallige rygestopkampagner, og der har fra mediernes side været tryk på formidlingen af de mange forskningsprojekter og undersøgelser, der afslører hvor farligt og dødeligt rygning er.
Den 11. september 2016 kunne DR Nyheder endnu en gang berette, at rygning uden sammenlign er den største dræber. Baggrunden for nyheden er en rapport fra Statens Institut for Folkesundhed, der viser, at rygning hvert år slår 13.600 danskere ihjel.
På trods af utallige formaninger, skræmmekampagner og uhyggelige statistikker, kæmper mange rygere stadig med afhængigheden. Rygning dræber, og hvad så – hvad gør man så? Der findes mange forskellige bud på, hvordan man kommer den ødelæggende afhængighed til livs: Hypnose, akupunktur og forskellige terapiformer er blandt de alternative bud på rygestophjælp.
Gode grunde til at stoppe med at ryge
Selvom der ikke er mange rygere, der stopper alene fordi de bliver præsenteret med skræmmende fakta, er det vigtigt, at budskaberne fortsat spredes. Der er nemlig mange unge, der begynder at ryge, selvom der generelt er meget oplysning på området. I dag ryger cirka hver 10. 15-årige, både blandt drenge og piger (kilde: Kræftens Bekæmpelse).
1: Gennemsnitslevealderen øges
Rygning dræber, og vi dør yngre, fordi vi ryger. Gennemsnitligt ville kvinders levetid være 3 år længere, mens mændenes levetid ville være cirka 3,5 år længere. Disse tal gælder altså for alle danskere, og ikke kun dem, der ryger. I dag er vi på henholdsvis 17. og 19. pladsen ud af de 20 OECD-lande, vi sammenligner os mest med, når det gælder kvinders og mænds gennemsnitlige levetid. I 1950’erne var vi på 4. pladsen. (Kilde: DR Nyheder).
2: Man undgår KOL
Kronisk Obstruktiv Lungesygdom, også kaldet KOL eller rygerlunger. En sygdom, der rammer rygere, og som kan gøre livet rigtig hårdt at leve. Mange opdager nemlig KOL så sent, at den forværring, der er sket, ikke står til at redde. Lykkes man desuden ikke med et rygestop efter diagnosen er stillet, vil tilstanden forværres, indtil man dør af det.
De fleste vil dog stoppe med at ryge, når de får stillet diagnosen, og afhængigt af, hvor fremskreden sygdommen er, vil der kunne ske små forbedringer, selvom tilstanden i lungerne aldrig vil blive meget bedre, end den er på det tidspunkt, hvor man stopper med at ryge.
Ifølge Sundhedsstyrelsen har cirka 320.000 danskere KOL, og mere end halvdelen ved det ikke endnu.
3: Man undgår kræft
Tobak indeholder en lang række giftstoffer, som man inhalerer, når man tænder en cigaret og ryger den. Fra lungerne føres giftstofferne rundt i kroppen, hvor de aflejres på forskellig vis. Cigaretter indeholder mere end 4.000 forskellige giftstoffer, som ikke er sunde for kroppen, og mindst 40 af dem er kræftfremkaldende. Man kan godt ryge uden at få kræft, men risikoen er betragteligt højere end for ikke-rygere. Blandt de kræftfremkaldende stoffer er: Tjære, ammoniak, nikkel, bly og kviksølv. (Kilde: Kræftens Bekæmpelse)
Få hjælp til at stoppe med at ryge
Hvis du har prøvet at stoppe med at ryge flere gange uden held, og du har et ønske om at stoppe, er det værd at prøve et eller flere af de tilbud, der findes, om gratis rygestophjælp. Hos Bruuns Apotek, der ligger nemt tilgængeligt i Bruuns Galleri i Aarhus C, har vi en rygestopvejleder, som du gratis kan benytte. Vi har et rygestopforløb, som man kan tilmelde sig.
Du kan læse mere om vores tilbud om rygestophjælp på siden her.
Hos Bruuns Apotek har vi desuden er stort udvalg af rygestopmedicin både i håndkøb og på recept. Der findes meget andet end nikotintyggegummi til at gøre rygestoppet nemmere, og nikotinholdige rygestopprodukter kan med fordel anvendes i samspil med netop et gratis tilbud om rygestophjælp.