Overgangsalder? Lær tegnene at kende

overgangsalder-laer-tegnene-at-kendeÉn ting, som alle kvinder kan se frem til, er overgangsalderen. Nogen frygter den, andre tænker ikke rigtig på den, før den er der. For nogen er den en slem prøvelse, og for andre er den en øjenåbner. Er du i midten af 40’erne, er der en god sandsynlighed for, at du snart kommer i overgangsalderen – men kender du tegnene?

Første tegn: Uregelmæssig eller udeblivende menstruation

Når menstruationen bliver uregelmæssig eller helt udebliver, er det et meget håndgribeligt tegn på, at overgangsalderen har meldt sig – i hvert fald, hvis man har alderen til det. Er man yngre end 35-40 år skal man selvfølgelig være opmærksom på graviditet eller kontakte sin læge, hvis man ikke fornemmer, at det ”blot” er en tidlig overgangsalder – fx ved at man oplever flere af de tegn, der kendetegner overgangsalderen.
Menstruationen bliver uregelmæssig eller udebliver helt, fordi æggene næsten er sluppet helt op. I den forbindelse producerer kroppen betydeligt mindre østrogen end tidligere, samtidig med at niveauet af FSH (follikelstimulerende hormon) stiger i takt med, at der bliver færre æg.

Andet tegn: Hedeture

Fraværet af østrogen påvirker kroppen på mange måder – heriblandt også kroppens temperatur, hvorfor cirka 75 % af alle kvinder oplever pludselige hedeture. Hedeturene kan også komme om natten, og det betyder, at søvnen også for mange bliver dårlig, mens det står på. Når hedeturene opstår, kan man også få voldsom rødme i ansigtet, på halsen og brystet.

Tredje tegn: Smerter ved sex

Et sted mellem halvdelen af kvinder og hver fjerde kvinde vil opleve at få smerter under samleje. Disse smerter kan være med til at forværre det fjerde tegn, nemlig mangel på sexlyst. Smerterne kommer som følge af tørre slimhinder. Østrogen er behjælpelig i vedligeholdelsen af skedens slimhinder – og når der ikke længere er meget østrogen at gøre godt med, vil altså op mod halvdelen af alle kvinder i overgangsalderen mærke til tørrere og tyndere slimhinder. At slimhinderne er tørre kan desuden medføre svag blødning ved samleje.

Sådan kan du mindske generne

Nogen msaadan-kan-du-mindske-generneærker rigtig meget til deres overgangsalder, mens andre mærker betydeligt mindre. Selvom vi rammes forskelligt – og nogen altså ret hårdt – er der mulighed for forbedring. Gennem en sund og aktiv livsstil kan mange af generne i forbindelse med overgangsalderen nemlig mindskes.

Der findes beviseligt også nogle madvarer, som man kan spise, der er gode for noget bestemt: Nogle grøntsager, der naturligt indeholder eksempelvis østrogener. Det er blandt andre krydderurter som mynte, timian og persille, der indeholder en god mængde planteøstrogener.

Ved at spise en ”hormonvenlig” kost, kan du mindske generne fra overgangsalderen betydeligt. Hos Netdoktor får du denne guide til at spise hormonvenligt, så du kommer så nemt igennem overgangsalderen som muligt.

Gennem en aktiv livsstil styrkes kroppen på flere måder. Blandt andet er knogleskørhed et problem blandt kvinder – og i overgangsalderen bliver knoglerne mere skrøbelige for hver fjerde kvinde. Dette kan dog forebygges ved regelmæssig motion.

Motion er ligeledes godt for psyken – under sportsudøvelser udløser hjernen nemlig gerne et hormon som endorfiner, der er meget vigtigt. Det er nemlig det hormon, der er med til at give os følelsen af glæde og lykke – ved at motionere regelmæssigt holder man altså humøret oppe.