Mænd kommer også i overgangsalderen

Mænd i overgangsalderenFor nylig kunne kvinder lære tegnene på overgangsalderen at kende her på bloggen. Denne gang sætter vi fokus på overgangsalderen hos mænd. Mænd i 45-55 års alderen oplever nemlig også forskellige kropslige forandringer, der minder meget om kvindernes. Det skyldes, at testosteronet i kroppen falder i den alder, hvilket påvirker mange mænd.

Irritabel, hedeture og mindre sexlyst?

Hvis du som mand oplever disse symptomer, kan det være fordi, at du er på vej i overgangsalderen. Hos kvinder er der tydelige tegn, der indikerer, at overgangsalderen står for døren. Hos mænd sker det gradvist over lang tid.

Overgangsalderen for mænd er psykisk og socialt udfordrende. Det minder om en slags midtlivskrise, hvor mænd føler sig mindre mandige end hidtil. Dette skyldes forskellige symptomer som eksempelvis nedsat muskelmasse, forøgelse af kropsfedt og forskellige adfærdsændringer. Dermed har overgangsalderen en stor indflydelse på livskvaliteten, og giver også risiko for dårligt helbred i form af hjerte-kar-sygdomme og osteoporose.

Mændenes reaktion på tabet af testosteron er dog forskelligt. Nogle mærker ingen forandringer, og beskriver alderen som den bedste i livet, mens andre er meget plaget af de forskellige gener. Mange mænd, der oplever forandringerne, er meget private omkring det. De trækker sig ind i dem selv, og, modsat kvinderne, er de ikke gode til at snakke om deres følelser eller de kropslige forandringer.

Mange mænd er i overgangsalderen uden selv at være klar over det. For mange er det ekstremt frustrerende at opleve en stor forandring i kroppen uden umiddelbart at have en forklaring på det. Det er derfor en god idé at være opmærksom på disse symptomer, når man når op omkring 40-års alderen:

  • Forandringer i væremåden
  • Træthed
  • Nedsat sexlyst
  • Impotens
  • Depression
  • Tab af muskelstyrke
  • Nedsat muskelmasse
  • Forøgelse af kropsfedt på øvre og centrale dele af kroppen

Hvordan kan overgangsalderen gøres nemmere?

Hvis du er mand i aldersgruppen 45-55 år, og mærker uforklarlige forandringer, er der flere ting, du kan gøre. Det er sjældent, at man er så hårdt ramt, at man har behov for lægehjælp. Ofte kan man starte med at føre en sund livsstil med sund kost og meget motion.

Glad ældre mand ved stranden med udstrakte armeFor at få livsglæden og selvtilliden tilbage er det desuden også vigtigt at kunne håndtere stress samt nedsætte sit tobaks- og alkoholforbrug. For mænd handler det altså helt grundlæggende om, at man skal leve sundt, fordi det kan få testosteron-niveauet til at rette sig og dermed få kroppen til at normalisere sig. Det er dog lettere sagt end gjort, da kroppen i denne periode også ofte er ramt af sløvhed. Men det er altså en god investering på sigt, da det kan få livsglæden tilbage.

Hvis du har prøvet at leve sundt – eller i forvejen gør det, men alligevel oplever nogle af symptomerne, findes der andre behandlinger. Mange kvinder får østrogen-behandling i forbindelse med overgangsalderen, hvilket vil sige, at de får et tilskud af hormonet for igen at rette op på østrogen-niveauet. En tilsvarende behandling med testosteron har også en god effekt på mænd, og kan ske gennem tabletter, injektioner eller hudplastre. Dog bliver denne metode kun benyttet i enkelte tilfælde, da det ofte er andre helbredsmæssige problemer, der ligger til grund for kroppens forandringer.