I anledning af Verdensdag for Vand: Vidste du det om vand?

Verdensdag for vand

FN har indført mange mærkedage i løbet af året. De bruger dem til at sætte fokus på en specifik problemstilling som for eksempel autisme eller racisme. Den 22. marts hvert år er det dog vand, der er fokus på med mærkedagen World Water Day.

Vand er essentielt for os mennesker, da det er en central ressource i forhold til både arbejdspladser, økonomi, social udvikling og sundhed ikke mindst. I forbindelse med World Water Day 2017 bliver der sat fokus på sammenhængen mellem vand og jobs.

Vand er en livsnødvendig ressource, men der er alligevel tørke og generel mangel på vand mange steder i verden. Det er lige præcis af den årsag, at FN hvert år vælger at sætte fokus på vand gennem denne mærkedag.

Hos Bruuns Apotek vil vi gerne give en anden vinkel på emnet vand – for det er nemlig ikke kun i erhvervslivet, at vand er en vigtig ressource. Vand er vigtigt for vores generelle helbred og for vores hud, knogler og hjerne.

Derfor er vand vigtigt for kroppen

Vand er vigtigt for kroppen

I Danmark har vi let adgang til vand, fordi vi har vores unikke grundvand, som forsyner os i hele landet. For mange af os er vand derfor ikke noget vi sætter pris på, selvom vi burde: Vores kroppe er afhængige af vand for at kunne fungere. En stor del af vores krop består nemlig af vand, og det er vigtigt at fylde de forskellige depoter op, så kroppen hele tiden har det vand, den skal bruge for ikke at blive dehydreret.

Vores hjerne består af store dele vand, og det kan have konsekvenser, hvis vi ikke konstant er hydrerede. Nogle af konsekvenserne ved dehydrering kan være hovedpine, hukommelse og forringet koncentration, og alle de effekter skyldes altså, at selve hjernen er dehydreret.

Det er dog ikke kun hjernen, der består af store dele vand. Også vores blod består af op mod 95 procent vand. Her bruges det til at transportere næringsstoffer ud til cellerne i vores krop. Vandet renser også kroppen ved at fjerne affaldsstoffer og andet skidt fra cellerne.

Hvis man er ikke holder sig hydreret, kan det få konsekvenser for blodtrykket, der kan stige betydeligt, fordi der skal pumpes ekstra hårdt for at blodet kan udføre de samme funktioner. Vandet har derfor også en stor betydning for funktionen af vores hjerte. Hvis hjertet ikke får vand nok, øges risikoen for forskellige hjertesygdomme.

Vand er det bedste våben mod tør hud

Vand er vigtigt for hudens fugt

Huden er kroppens største organ – den består af op mod 70 procent vand. Når vi sveder, mister vi vand, og det kan få os til at dehydrere. Er man ofte dehydreret kan man opleve at få problemer med tør hud. Vand spiller altså en afgørende rolle, når det kommer til vores hud.

Dertil kommer påvirkning fra indeklimaet i vores hjem: Varme, klimaanlæg og lav fugtighed er nogle af de ting, der kan påvirke vores hud. Ligesom sæbe og andre strenge rensemidler, der udtørrer huden, gør disse elementer det nemlig svært for huden at holde på fugten, og man vil derfor opleve, at huden bliver tør, hvis indeklimaet ikke er i orden.

For at passe godt på sin hud, er det altså vigtigt at fugte indefra og sørge for, at man hele tiden giver både sin krop og sin hud rigeligt med vand. Man skal også være opmærksom på, om luftfugtigheden hjemme er for lav. Fugtighedscreme kan supplere den indvendige fugt og være med til at holde huden sund ved at undgå, at den bliver for tør.

Hvis man er meget plaget af tør hud, skal man undgå produkter, der har risiko for at irritere huden. Det gælder blandt andet parfumerede cremer, make-up og overdreven brug af sæbe og rengøringsmidler. Den sundeste kur mod tør hud er at drikke rigeligt med vand og dermed undgå dehydrering.

Hvis et højt væskeindtag ikke er nok, står vi hos Bruuns Apotek altid klar til at vejlede dig videre. Vi giver dig gode råd til de bedste produkter for dig. Hvis din hud er dehydreret og har brug for en fugtgivende creme, som ikke er parfumeret, hjælper vi dig til at finde den rette.