Hovedpine – Nej tak!

Hovedpine

Næsten alle voksne har oplevet at have hovedpine. Enten i forbindelse med sygdom eller som en lidelse i sig selv. Faktisk oplever ca. 1/3 af den danske befolkning, at have hovedpine flere gange om måneden. Den mest almindelige hovedpineform er spændingshovedpine.

Kender du forskel på spændingshovedpine og migræne?

Hvis du rammes af spændingshovedpine, så kan det skyldes flere forskellige faktorer. Dårlige arbejdsstillinger, stress, for lidt eller dårlig søvn, for lidt væske eller spændinger i nakke og skulder. Hovedpinen vil oftest føles i begge sider af hovedet og forværres ikke ved fysisk aktivitet. Smerten varer alt fra få timer til flere uger, hvis man ikke får gjort noget ved årsagen til hovedpinen.

Migræne kan oftest lokaliseres til den ene side af hovedet, og man har oftest mest lyst til at lukke sig inde i et mørkt, stille og koldt rum. Sammen med migrænen ses ofte kvalme og opkastning. Det er ikke altid, man ved, hvad der udløser et migræneanfald, men alkohol, stress, søvnmangel og visse fødevarer kan hos nogen mennesker være det, der udløser anfaldet. Kvinder rammes hyppigere end mænd af migræne, og det har sammenhæng med kvindens cyklus. Et migræneanfald vare mellem 4 timer og 3 døgn.

Paracetamol

Hvilken smertestillende skal jeg vælge?

Det anbefales, at du behandler din hovedpine med paracetamol i fuld dosis, hvilket er 2 tabletter 4 gange dagligt, inden du går over til andre smertestillende lægemidler, for at undgå bivirkninger. Det anbefales ikke at tage lægemidler mod sin hovedpine mere end 15 dage månedligt, hvis det er paracetamol, og 10 dage hvis det er ibuprofen, Kodimagnyl eller Treo. Det kan være en god ide at føre hovedpinekalender for at få et overblik over, hvor ofte man egentlig har hovedpine, og skrive ned hvilke lægemidler man behandler med.

Vær opmærksom på, at et stort forbrug af smertestillende lægemidler kan fremprovokere medicinoverforbrugshovedpine (MOH), hvilket er en kronisk hovedpine med daglig eller hyppig hovedpine.  Hvis du oplever hovedpine 15 dage om måneden i en periode på mindst 3 måneder, anbefales du at kontakte din læge.

Det kan du selv gøre!

Undgå de faktorer der udløser et migræneanfald eller spændingshovedpinen. Prøv at ændre arbejdsstilling og få en god nattesøvn – faktisk påvirker alkohol din nattesøvn.

Kontakt lægen, hvis du har mistanke om, at det er migræne eller medicinoverforbrugshovedpine, du rammes af, eller dit hovedpinemønster har ændret sig, fx hvis hovedpinen er tiltagende, eller den er vedvarende.