Gør dine børn klogere på medicin
Gode eller dårlige medicinvaner bliver dannet i barndommen. Det er vigtigt, at børnene udvikler evnen til at tænke kritisk i forhold til medicin på samme måde, som man lærer at have et fornuftigt forhold til tobak, alkohol og sex.
Når børnene er små, kan det nogle gange svært at give dem medicin, men når børnene bliver ældre, får de øjnene op for at medicinen kan hjælpe og lindre. Derfor er det vigtigt at man som forældre er opmærksom på at lære sine børn at omgås medicin med respekt. Medicin kan være en uundværlig hjælp i mange tilfælde. Medicin er dog ikke ufarlig – al medicin både med og uden recept kan give bivirkninger.
Snak med børnene om gode medicinvaner
I 2014 gennemførte Statens Institut for Folkesundhed en undersøgelse blandt danske skolebørn om deres trivsel og sundhed. Resultatet af undersøgelsen viste at forbruget af smertestillende medicin var bekymrende højt. Alt for mange børn og unge ved ikke nok om medicin og mange tager jævnligt smertestillende medicin, nogle endda uden at have ondt. Derfor skal man snakke med sine børn om hvornår man skal tage medicin og om man måske kan gøre andet ved sin hovedpine end at tage smertestillende. I nogle tilfælde kan det at drikke noget vand, lidt frisk luft eller noget motion afhjælpe hovedpinen helt uden medicin.
Du kan læse mere om skolebørns medicinvaner på siden www.medisundfornuft.dk
10 gode medicinråd til børn
- Al medicin kan give bivirkninger – også medicin uden recept fx kan man blive søvnig af høfebermedicin. Nogle bivirkninger er milde, forholdsvis almindelige og går over igen. Andre er mere alvorlige og meget sjældne.
- Læs indlægssedlen først – i indlægssedlen står alt det, man bør vide om medicinens virkning, og om der er noget man skal passe særligt på ved medicinen. Der er en indlægsseddel i alt medicin – også det man køber i håndkøb.
- Børn skal spørge en voksen, før de tager medicin – Hvis børnene har det dårligt, skal de sammen med en voksen finde ud af, om de skal tage medicin eller måske har behov for at komme til læge.
- Medicin er ikke altid det eneste der kan hjælpe – fx hvis man har mavepine kan det måske hjælpe at tale med en voksen om, hvordan man har det, for børn kan få ondt i maven når de har bekymringer. Det kan også være at barnet trænger til at få tid og ro til at komme på toilettet, hvilket ikke altid er muligt i skoletiden.
- Man må ikke dele sin medicin med andre – Man må aldrig tage andres medicin – det gælder både medicin købt på recept og i håndkøb.
- Medicin skal opbevares et sikkert sted – allerbedst i et aflåst skab, hvor børn ikke kan få fat i det. Samtidig tager medicinen ikke skade af fugt eller lys.
- Børn skal ikke have samme dosis medicin som voksne – det er vigtigt at få præcis den mængde medicin, som passer til ens alder og vægt. Spørg gerne på apoteket om den rette dosis eller læs indlægssedlen.
- Man må ikke stoppe før tid med at tage den medicin, lægen har ordineret – man risikere at medicinen ikke virker, som den skal derfor skal man altid aftale med lægen, hvis man ønsker at stoppe inden tid.