Gode råd til dig der tager antipsykotisk medicin

Læbepomade hjælper på tørre læber

Antipsykotisk medicin er den medicin, man tager, hvis man bliver behandlet for psykiske lidelser som angst, OCD, skizofreni og bipolar sygdom. Medicinen vil dæmpe de symptomer, man har på sin sygdom, men medicin har desværre også en del uønskede bivirkninger. I det følgende vil der være fokus på nogle af de bivirkninger, der hyppigt ses, nemlig mundtørhed, forstoppelse og ændret appetit.

Det er ikke alle, der vil opleve bivirkningerne, og graden af bivirkninger er forskellig fra person til person. Selvom man oplever bivirkninger, er det vigtigt at fortsætte med medicinen og så tage en snak med lægen, for måske skal der bruges et andet lægemiddel i stedet.

 

Mundtørhed ved antipsykotisk medicin:

Medicinen kan nedsætte spytproduktionen og dermed give mundtørhed. Det vil opleves som tørre læber, tør mund, tunge og svælg. Faktisk kan man ligefrem opleve en brændende og sviende fornemmelse i munden. Måske oplever du ingen symptomer i løbet af dagen, men vågner om natten og har brug for at drikke vand, fordi du er helt tør i munden. Det kan også være, at du vil opleve, du får besvær med at tygge og synke din mad eller får svært ved at tale, da du er så tør i munden, at tungen ikke vil, som du vil.

Hvis man er tør i munden, er der stor risiko for dårlig ånde, huller i tænderne, tandkødsbetændelse, syreskader, svampeinfektioner og sår i munden. Derfor er spyttet vigtigt og med til at holde en god mundhygiejne.

Der er nogle gode råd til ting, som man selv kan gøre for at afhjælpe mundtørheden.

  • Børst dine tænder morgen og aften, måske også efter et måltid og altid med fluortandpasta
  • Brug tandtråd eller tandstikker
  • Pas på søde og syreholdige madvarer
  • Drik vand hyppigt
  • Spar på tobak, kaffe og alkohol
  • Brug en læbepomade på de tørre læber

På apoteket er der hjælp at hente, da der findes forskellige produkter, der kan afhjælpe mundtørhed. Der findes sugetabletter, spray, gel eller mundskyl, der kan stimulere spytproduktionen. Derudover vil det være en god ide at tale med tandlægen om mundtørheden. Det kan være, at tandlægen mener, der er brug for hyppigere kontrol.

Noget medicin kan påvirke din appetit

Ændring af appetit:

Appetitten kan blive påvirket af antipsykotisk medicin. Det kan både give vægtøgning, fordi der udvikles en manglende mæthedsfornemmelse, eller der kan opstå problemer med kvalme og ubehag. Det kan afhjælpe kvalmen, hvis man spiser små, hyppige måltider og spiser den mad, som man har lyst til. Hvis der opleves kvalme fra morgenstunden, kan det være godt at starte dagen med kiks eller ristet brød. Derudover er det vigtigt at drikke rigeligt med væske mellem måltiderne.

Hvis mæthedsfornemmelsen nedsættes, og vægten stiger, vil det for mange være en alvorlig bivirkning, da det kan være med til at nedsætte livskvaliteten og give helbredsmæssige problemer. Hav fokus på kosten, og vær aktiv, enten med daglige gåture eller anden motion.

 

Forstoppelse som følge af antipsykotisk medicin:

Den antipsykotiske medicin kan påvirke tarmfunktionen, så man oplever forstoppelse. Det er godt at drikke rigeligt vand, og at kosten indeholder fibre, som man kan få fra grove grøntsager, frugt og fuldkornsbrød. Tarmens bevægelser stimuleres ved fysisk aktivitet, så det er en god ide at få rørt sig hver dag. Er der opstået forstoppelse, kan det være nødvendigt at tage et afføringsmiddel, så der kan komme gang i tarmen igen. Kom ind på apoteket, så tager vi en snak om hvilket lægemiddel, der passer bedst til dig.