Kvinde pudser næse pollen allergi

Har du høfeber, er det vigtigt, du også bliver tjekket for astma. 60-80% af astmapatienterne har også høfeber, og 20-40% af høfeberpatienter har også astma. Sammenhængen mellem astma og høfeber kan, hvis det overses, give risiko for nedsat lungefunktion og astmaanfald. Mange er dog ikke opmærksomme på denne sammenhæng.

Hvis du har høfeber, skal du være ekstra opmærksom på symptomer på astma, fordi luftrør og lunger hænger sammen og dermed kan give symptomer flere steder. Mange med høfeber har også astma, kaldet pollenastma, da astmareaktionerne er afhængig af pollen.  Symptomerne på astma er:

  • Anfald af åndenød
  • Pibende/ hvæsende vejrtrækning, host og trykken for brystet
  • Hurtigt stakåndet ved bevægelse

Oplever du disse symptomer, er det vigtigt at kontakte lægen. Uden den korrekte behandling af astma er der risiko for at få astmaanfald. Dette kan ske, fx når du motionerer, eller hvis du pludselig bliver udsat for store mængder pollen. Hvis du er så uheldig at få et akut astmaanfald, er det vigtigt at tage på skadestuen.

Inhalatoren skal bruges korrekt

Husk medicinen

Pollenastma behandles individuelt, og det er vigtigt at have kontakt med lægen for at få den korrekte diagnose og få den rette medicin. Der findes forskellige typer inhalationsmedicin til behandling af astmasymptomer. Samtidig er det vigtigt, at inhalationsmedicinen bruges korrekt. 50% af astmapatienter bruger nemlig ikke deres inhalator korrekt og har dermed ikke nok virkning af medicinen. Spørg lægen eller apoteket, hvis du er i tvivl om, hvordan du bruger din astmamedicin korrekt. På Bruuns Apotek har vi et tilbud til alle, der bruger inhalationsmedicin, hvor du kan få tjekket op på, om du bruger din inhalator rigtigt. Læs mere her https://bruunsapotek.dk/services/#inhalation

Har du krydsallergi?

Krydsallergi betyder, at dit immunsystem tror, at visse fødevarer er pollen og dermed skaber en allergisk reaktion, på samme måde som du kender det fra pollensæsonen. Disse fødevarer kan give krydsallergi:

  • Birkepollen: abrikos, blomme, fersken, kirsebær, kiwi, nektarin, pære, æble, gulerod, kartoffel, tomat, peberfrugt, selleri, hasselnød, jordnød, mandel, paranød, valnød
  • Græspollen: Appelsin, melon, tomat, ærter, jordnød
  • Bynkepollen: melon, solsikkekerner, peberfrugt, gulerod, pastinak, persillerod, selleri, kamille, persille

Lidt fakta

Høfeber: Over 1 mio danskere har høfeber, og det vurderes, at tallet i 2018 vil være helt oppe på 1,7 mio. Årsagen er bl.a. arvelighed samt miljø og indeklima.

Astma: omkring 350.000 voksne lider af astma og 10% af alle skolebørn.