Hvad er influenza?

Vaccination

 

Influenza er en virus som påvirker de øvre luftvej. 5-20% af den danske befolkning får influenza hver år. Man kan smittes med influenza året rundt, men i Danmark ses der flest tilfælde i vinterhalvåret.

Influenza smitter via nys og spytdråber, derfor bør man nyse i albuen og holde god håndhygiejnen fx hyppige håndvask eller brug af håndsprit.

Bliver man smittet med influenza er der 1-3 dage inkubations fase og 1-2 ugers sygdom. Symptomerne er høj feber, muskelømhed, hovedpine og kulderysten. For de fleste er influenza ikke en farlig sygdom. Der er dog personer hvis helbred kan blive mere end almindeligt svækket af influenza. Da influenzavirussen hele tiden udvikler sig, bør man blive revaccineret hver år for at være beskyttet bedst muligt.

Det er fordi virussen ændrer sig, at der er nogle år hvor man er bedre beskyttet end andre. Dem der laver vaccinerne skal nemlig vurdere hvilke versioner af influenza de tror vil være de mest dominerende i den kommende influenzasæson og tilpasse vaccinen til dem.

 

Hvem vaccineres på apoteket?

På apoteket behøver du ingen tidsbestilling for at blive vaccineret. Du kan altså komme direkte ind fra gaden på et hvilket som helst apoteket, der tilbyder at vaccinere og få din influenzavaccine. Apotekerne vaccinerer fra den 1. oktober til den 15. januar. Vælger du at komme udenfor myldretiden er der som regel kort kø.

Følgende faktorer kan give en gratis influenza vaccine på apoteket.

  • At du er over 65 år
  • Førtidspensionist
  • Har hjerte- og karsygdomme
  • Diabetes 1 eller 2
  • Har en kronisk lungesygdom fx. astma eller kol
  • I 2 eller 3 trimester af en graviditet
  • Svært overvægtig
  • har visse kroniske sygdomme eller risikofaktorer (spørg på apoteket)

Man skal være over 7 år og over 30 kg for at blive vaccineret på apoteket.

Er man ikke i risikogruppe kan man stadigvæk få vaccinen, så betaler du bare selv. I år kan du først blive vaccineret efter den 22. oktober, hvis du ikke er fyldt 65 eller tilhører en risikogruppe.

 

Hvorfor vælger vi at vaccinere på apoteket?

World Health organisation anbefaler at 75% af personer i risikogrupperne vaccineres mod influenza.

Ved at tilbyde at vaccinere på apoteket, kan vi aflaste lægerne, som kan få ekstra travlt i perioden med influenzavaccination, da de både skal vaccinere og tage sig af deres sædvanlige arbejde.

Vi når også ud til personer i risikogrupperne som ellers ikke ville blive vaccineret.

Vi tilbyder fx vaccination til personer i risikogrupperne, når de henter deres medicin på apoteket.

Vi informerer om tilbuddet til de kunder, som er i risikogrupperne, der måske ikke var klar over at de er mere udsatte end andre, eller at det er muligt for dem at blive vaccineret.

Vi får vaccineret personer, som ikke har tid i lægens åbningstid, eller på anden måde har svært ved at komme til lægen og få en vaccine.

Er du vant til at få influenzavaccinen, kan du nemt og hurtigt få den på apoteket. Men har du allerede en aftale om vaccination med din læge så husk at tale med lægen om det først.