Børn og infektioner
Børn får for det meste flere infektioner end voksne. Det skyldes at de ikke har mødt bakterien eller virussen før. Derfor har de endnu ikke dannet antistoffer mod så mange bakterier og virusser, som mange voksne har. Hos de fleste børn kan kroppen klare infektionen uden hjælp fra lægemidler. Forværres sygdommen eller bliver det ikke bedre efter et par dage bør der søges lægehjælp.
Virus eller bakterie
Infektioner kan skyldes enten en virus eller bakterier. Antibiotika kan ikke bruges til virusinfektioner. Disse infektioner går over af sig selv. Bakterier lever både udenfor og inde i kroppen og der findes mange tusinde slags. Et lille antal af de typer bakterier kan gøre os syge, men de fleste af dem kan kroppen selv bekæmpe.
Det er de få typer kroppen ikke selv kan bekæmpe, som skal behandles med antibiotika.
Undgå smitte
- Vask hænderne ofte og grundigt med sæbe.
- Del ikke håndklæder og vaskeklude.
- Stop barnet fra at pille/berører det område hvor infektionen er.
- Brug håndsprit.
- Brug engangsmaterialer til at rense inficerede områder f.eks. børnesår.
- Husk at vaske hænder før og efter du renser/behandler en infektion hos et barn.
- Lær barnet at nyse i albuekrogen eller et lommetørklæde.
- Hold barnets negle korte.
Øjenbetændelse
Man kan få både bakteriel øjenbetændelse, og øjenbetændelse, der skyldes en virusinfektion. Antibiotika har ikke effekt på den virus forsagede infektion. Begge typer vil typisk gå over af sig selv i løbet af en uge. Hvis ikke bør lægen kontaktes.
Symptomerne på øjenbetændelse er irritation i øjne, røde øjne, øjne som svier og pus fra øjnene. Man kan kende forskel på den virus og den bakterie forsagede øjenbetændelse ved typen af udflåd. Er udflåddet klart og tyndtflydende er det normalt en virusinfektion. Er udflåddet derimod tykt og gulligt i farven er det som oftest en bakterieinfektion.
Man kan afhjælpe generne ved øjenbetændelse ved forsigtigt at rense øjne med fx en vatrondel eller gaze vædet i sterilt saltvand. Brug en ny vatrondel til hvert øje og vask fra øjenkrogen og udad. Skift eventuelt pudebetrækket på barnets hovedpude.
Lægen bør kontaktes hvis pusset er meget tykt og gult, hvis der ikke ses bedring efter nogle dage eller hvis barnet er meget generet af øjenbetændelsen.
Børnesår
Børnesår er en bakteriel infektion. Børnesår er meget smitsomt, men ufarligt. Børnesår bør behandles efter lægelig vejledning, da antibiotika kan være nødvendigt. Er der mistanke om børnesår bør der altså søges lægehjælp.
Symptomerne på børnesår er til at starte med små røde knopper, de vil udvikle sig til blærer, som så vil springe og udvikle sig til sår med en gul honningfarvet skorpe, de kan også være lettere kløende. Børnesår ses normalt på øreflipperne, næsen, i mundvigene og hænderne men er ikke nødvendigvis begrænset til disse områder. Bakterierne, som giver børnesår, lever under den gule skorpe. Det er derfor vigtigt at barnet undgår at pille i skorpen, for at begrænse smitte. Ved behandling bør man opløse skorpen først for at får den mest effektive behandling. Hvis børnesårene spreder sig selvom der behandles, bør man kontakte lægen igen.
Forkølelsessår
Forkølelsessår er en virusinfektion. Derfor kan man opleve udbrud af forkølelsessår gennem hele livet når først man er blevet smittet. Forkølelsessår bryder ofte frem ved forkølelse eller soleksponering, eller andre tidspunkter hvor immunforsvaret er på overarbejde. Det starter som regel som en prikkende fornemmelse i huden, efterfulgt af små blænder med væske i. Når de små blænder springer dannes der et sår med gullig skorpe. Såret vil normalt forsvinde i løbet af 7- 10 dage.
Den virus, som giver forkølelsessår, smitter ved berøring. Det er derfor vigtigt at barnet ikke piller i såret og at der vaskes hænder ofte. Det er også vigtigt at barnet ikke deler håndklæder med andre, når barnet har et forkølelsessår i udbrud.
Forkølelsessår kan behandles lokalt med en creme, der smøres med flere gange dagligt når der er udbrud. Behandlingens effekt afhænger af hvor tidligt man starter. Jo tidligere man begynder at smøre fra man får den prikkende fornemmelse jo bedre virker cremen.
Mange har også god effekt med at forebygge forkølelsessår ved at bruge en læbepomade med solfaktor.
Det kan være en god ide at snakke med en læge hvis det er første gang barnet har et forkølelsessår, eller hvis det spreder sig.