Flåtsæsonen er startet: Sådan beskytter du dig selv og din hund
Nu nærmer sommeren sig endelig – i weekenden oplevede vi årets højeste temperaturer med op til 22 grader varmt vejr nogle steder i landet – også i Aarhus!
Det varmere vejr får mange af os til at trække os udenfor i solen, og vi begynder at gå ture i skoven og andre naturrige omgivelser. Vi trækker også ud i haven, hvor vi planter om, og gør haven klar til de mange dage, hvor vi sidder ude.
Uanset om du laver meget havearbejde eller blot kan lide at gå ture i skoven og andre naturområder, skal vi dog passe lidt på både os selv og vores hund. Det varmere vejr betyder nemlig også, at flåterne kommer frem.
Om flåter
Flåter er små mider, som lever af at suge blod. Flåter findes i buske og buskadser eller på høje græsstrå. Her kravler de nemlig op, så de kan hoppe over på et forbipasserende pattedyr – for eksempel på dig eller på din hund. Når en flåt først er hoppet over på et pattedyr, kravler den typisk op, for at finde et lunt sted, hvor der også er tynd hud. På mennesker er de mest udsatte steder derfor knæhaser, lysken, nakke, bag ørene og hovedbunden. På hunden vil det typisk være i nærheden af hovedet, at flåten bider sig fast.
Flåter er meget små, og det er derfor umuligt at se dem, når vi bevæger os rundt i naturen. En fuldvoksen flåt bliver kun på størrelse med en æblekerne. Flåter har 8 ben og skal gennem 4 forskellige livsfaser: æg, larve, nymfe og voksen.
Flåter er meget svære at komme til livs. Når en voksen hunflåt har suget blod fra sin ’vært’, vil den selv falde af og dernæst lægge mellem 2-3.000 æg. Disse æg klækkes efter kun 2 uger. Mellem flåtens livsfaser, vil den suge blod én gang. Det vil sige, at de suger blod som larver, som nymfer og endeligt som voksne.
Beskyt dig selv og din hund og undgå flåtbid
Det kan være svært at undgå flåter, men du kan dog gøre noget for at mindske risikoen. Hvis du går i skoven eller i områder med højt græs eller krat, bør du tjekke dig selv efterfølgende – husk også at tjekke din hund.
Når du går i de flåt-udsatte områder bør du som minimum have strømper, lange bukser og en langærmet trøje på. Du kan med fordel også tage gummistøvler på, da flåterne ikke kan sætte sig fast på disse. Du kan med fordel tage lyst tøj på. Det gør det lettere at få øje på en flåt, hvis den er hoppet over på dit tøj.
Din hund kan du beskytte med eksempelvis Frontline Combo Vet, som er et forebyggende flåtmiddel, der kan købes på apoteket – også Bruuns Apotek, som du finder i Aarhus C. Dette middel indeholder et stof, som flåterne er overfølsomme for, hvilket dræber dem og forhindrer udviklingen af æg og larver.
Frontline Combo Vet skal påføres direkte på hundens hud 4 forskellige steder langs ryggen (kun ét sted mellem skulderbladene på hunde under 10 kg.) Flåtmidlet skal påføres hunden ca. hver fjerde uge.
Hvis du bliver bidt
Skulle du eller din hund blive bidt af en flåt, er det vigtigt, at den bliver fjernet. Dette før du mest effektivt med en flåttang. Gamle husråd som at drukne flåten i smør eller olie virker ikke. Det er vigtigt, når du fjerner flåten, at du ikke trykker på dens krop. Gør du dette risikerer du at trykke de bakterier, flåten bærer, ind i din (eller din hunds) hud. Netop på grund af dette er det vigtigt, at du ikke prøver at fjerne flåten med fingrene.
Begynder det sted, du er blevet bidt, at hæve og klø, bør du søge læge. Dette kan være tegn på, at du er blevet smittet med en bakterie, som flåten har båret rundt på.
Smittefare
Selvom langt de fleste flåter er smittefrie (98%), er der en risiko for, at du bliver smittet med bakterien borrelia burgdorferi. Denne bakterie kan føre til sygdommen borreliose – også kendt som borrelia i daglig tale. Flåten skal ikke sidde i mere end cirka 24 timer, før du bliver smittet med bakterien. Det er derfor vigtigt, at du tjekker dig selv og din hund for flåter umiddelbart efter I har gået en tur i skoven.
Hvis du skal til udlandet til sommer skal du være opmærksom på, at der er risiko for at blive smittet med tick borne encephalitis-virussen (TBE) som følge af et flåtbid. Her er risikoen størst i den svenske skærgård, på Gotland og Øland samt i det sydvestlige Finland. Derudover er der også smittefare i de baltiske lande, centrale dele af Europa, i Rusland og Sibirien. Derudover er Bornholm også et område med smittefare.