Er du forvirret over dit medicintilskud?

Det kan være svært at finde rundt i, hvordan det virker med medicintilskud. Tilskudsåret er individuelt. Det starter den dag, man foretager sit første køb af tilskudsberettiget medicin og udløber et år efter.

Lægemiddelstyrelsen er ansvarlig for Det Centrale Tilskudsregister, CTR, og det er et nævn herunder, der fastsætter, hvilke lægemidler, der kan gives tilskud til.

Det skal ikke være økonomien, der gør at borgerne ikke får den medicin, de har behov for, og derfor har alle borgere i Danmark mulighed for at få offentligt tilskud til deres medicin. Hvor meget man får i tilskud, afhænger af ens medicinudgifter.

Man får kun tilskud til den billigste medicin inden for en kategori. Så hvis man ønsker, at lægemidlet er fra et bestemt firma, eller at det er i dåse, må man selv betale differencen mellem den billigste variant og den valgte.

Tilskudsgrænser

Hvor meget man får i tilskud, afhænger af, hvor meget man har købt tilskudsberettiget medicin for i løbet af tilskudsåret. CTR-saldoen er et mål for dette, og den opdateres automatisk, hver gang man køber medicin. Tilskuddet øges i takt med forbruget af tilskudsberettiget medicin. Desuden afhænger tilskuddet af, om kunden er over eller under 18 år.

Årlig udgift pr. person Tilskud til personer
over 18 år
Tilskud til personer
under 18 år
kr. 0 – 9650%60%
kr. 965 – 1.59550%60%
kr. 1.595 – 3.45575%75%
kr. 3.455 – 18.68885%
over kr. 18.688100%
kr. 3.455 – 22.96885%
over kr. 22.968

100%

Det er ikke al medicin, der er tilskud til

Medicintilskudsnævnet under Lægemiddelstyrelsen beslutter, hvilke lægemidler, der kan gives tilskud til. Der er forskellige kategorier herunder. En generel betingelse for at der kan gives tilskud, er at lægemidlet er på recept. Hvis du vil se, om der er tilskud til din medicin, kan du på min.medicin.dk finde dit lægemiddel, og under fanen ”Pakninger, priser, tilskud og udlevering” se, hvilken tilskuds-status det har.

Betyder, at der gives alment sygesikringstilskud til alle.

Betyder, at hvis du opfylder visse betingelser, kan du normalt få tilskud. Spørg din læge.

Betyder, at hvis du opfylder visse betingelser, kan du få tilskud til håndkøbsmedicin.

Hvis der ikke er noget symbol, gives der ikke normalt tilskud til lægemidlet.

Børn og infektioner

Børn får for det meste flere infektioner end voksne. Det skyldes at de ikke har mødt bakterien eller virussen før. Derfor har de endnu ikke dannet antistoffer mod så mange bakterier og virusser, som mange voksne har. Hos de fleste børn kan kroppen klare infektionen uden hjælp fra lægemidler. Forværres sygdommen eller bliver det ikke bedre efter et par dage bør der søges lægehjælp.

 

Virus eller bakterie

Infektioner kan skyldes enten en virus eller bakterier.  Antibiotika kan ikke bruges til virusinfektioner. Disse infektioner går over af sig selv. Bakterier lever både udenfor og inde i kroppen og der findes mange tusinde slags. Et lille antal af de typer bakterier kan gøre os syge, men de fleste af dem kan kroppen selv bekæmpe.

Det er de få typer kroppen ikke selv kan bekæmpe, som skal behandles med antibiotika.

 

Undgå smitte

  • Vask hænderne ofte og grundigt med sæbe.
  • Del ikke håndklæder og vaskeklude.
  • Stop barnet fra at pille/berører det område hvor infektionen er.
  • Brug håndsprit.
  • Brug engangsmaterialer til at rense inficerede områder f.eks. børnesår.
  • Husk at vaske hænder før og efter du renser/behandler en infektion hos et barn.
  • Lær barnet at nyse i albuekrogen eller et lommetørklæde.
  • Hold barnets negle korte.

 

Øjenbetændelse

Man kan få både bakteriel øjenbetændelse, og øjenbetændelse, der skyldes en virusinfektion.  Antibiotika har ikke effekt på den virus forsagede infektion.  Begge typer vil typisk gå over af sig selv i løbet af en uge. Hvis ikke bør lægen kontaktes.

Symptomerne på øjenbetændelse er irritation i øjne, røde øjne, øjne som svier og pus fra øjnene. Man kan kende forskel på den virus og den bakterie forsagede øjenbetændelse ved typen af udflåd. Er udflåddet klart og tyndtflydende er det normalt en virusinfektion. Er udflåddet derimod tykt og gulligt i farven er det som oftest en bakterieinfektion.

Man kan afhjælpe generne ved øjenbetændelse ved forsigtigt at rense øjne med fx en vatrondel eller gaze vædet i sterilt saltvand. Brug en ny vatrondel til hvert øje og vask fra øjenkrogen og udad. Skift eventuelt pudebetrækket på barnets hovedpude.

Lægen bør kontaktes hvis pusset er meget tykt og gult, hvis der ikke ses bedring efter nogle dage eller hvis barnet er meget generet af øjenbetændelsen.

 

Børnesår

Børnesår er en bakteriel infektion. Børnesår er meget smitsomt, men ufarligt. Børnesår bør behandles efter lægelig vejledning, da antibiotika kan være nødvendigt. Er der mistanke om børnesår bør der altså søges lægehjælp.

Symptomerne på børnesår er til at starte med små røde knopper, de vil udvikle sig til blærer, som så vil springe og udvikle sig til sår med en gul honningfarvet skorpe, de kan også være lettere kløende. Børnesår ses normalt på øreflipperne, næsen, i mundvigene og hænderne men er ikke nødvendigvis begrænset til disse områder. Bakterierne, som giver børnesår, lever under den gule skorpe. Det er derfor vigtigt at barnet undgår at pille i skorpen, for at begrænse smitte. Ved behandling bør man opløse skorpen først for at får den mest effektive behandling. Hvis børnesårene spreder sig selvom der behandles, bør man kontakte lægen igen.

 

Forkølelsessår

Forkølelsessår er en virusinfektion. Derfor kan man opleve udbrud af forkølelsessår gennem hele livet når først man er blevet smittet. Forkølelsessår bryder ofte frem ved forkølelse eller soleksponering, eller andre tidspunkter hvor immunforsvaret er på overarbejde. Det starter som regel som en prikkende fornemmelse i huden, efterfulgt af små blænder med væske i. Når de små blænder springer dannes der et sår med gullig skorpe. Såret vil normalt forsvinde i løbet af 7- 10 dage.

Den virus, som giver forkølelsessår, smitter ved berøring. Det er derfor vigtigt at barnet ikke piller i såret og at der vaskes hænder ofte. Det er også vigtigt at barnet ikke deler håndklæder med andre, når barnet har et forkølelsessår i udbrud.

Forkølelsessår kan behandles lokalt med en creme, der smøres med flere gange dagligt når der er udbrud. Behandlingens effekt afhænger af hvor tidligt man starter. Jo tidligere man begynder at smøre fra man får den prikkende fornemmelse jo bedre virker cremen.

Mange har også god effekt med at forebygge forkølelsessår ved at bruge en læbepomade med solfaktor.

Det kan være en god ide at snakke med en læge hvis det er første gang barnet har et forkølelsessår, eller hvis det spreder sig.

Gør dine børn klogere på medicin

Gode eller dårlige medicinvaner bliver dannet i barndommen. Det er vigtigt, at børnene udvikler evnen til at tænke kritisk i forhold til medicin på samme måde, som man lærer at have et fornuftigt forhold til tobak, alkohol og sex.

Når børnene er små, kan det nogle gange svært at give dem medicin, men når børnene bliver ældre, får de øjnene op for at medicinen kan hjælpe og lindre. Derfor er det vigtigt at man som forældre er opmærksom på at lære sine børn at omgås medicin med respekt. Medicin kan være en uundværlig hjælp i mange tilfælde. Medicin er dog ikke ufarlig – al medicin både med og uden recept kan give bivirkninger.

Snak med børnene om gode medicinvaner

I 2014 gennemførte Statens Institut for Folkesundhed en undersøgelse blandt danske skolebørn om deres trivsel og sundhed. Resultatet af undersøgelsen viste at forbruget af smertestillende medicin var bekymrende højt. Alt for mange børn og unge ved ikke nok om medicin og mange tager jævnligt smertestillende medicin, nogle endda uden at have ondt. Derfor skal man snakke med sine børn om hvornår man skal tage medicin og om man måske kan gøre andet ved sin hovedpine end at tage smertestillende. I nogle tilfælde kan det at drikke noget vand, lidt frisk luft eller noget motion afhjælpe hovedpinen helt uden medicin.

Du kan læse mere om skolebørns medicinvaner på siden www.medisundfornuft.dk

 

medisund

10 gode medicinråd til børn

  1. Al medicin kan give bivirkninger – også medicin uden recept fx kan man blive søvnig af høfebermedicin. Nogle bivirkninger er milde, forholdsvis almindelige og går over igen. Andre er mere alvorlige og meget sjældne.
  2. Læs indlægssedlen først – i indlægssedlen står alt det, man bør vide om medicinens virkning, og om der er noget man skal passe særligt på ved medicinen. Der er en indlægsseddel i alt medicin – også det man køber i håndkøb.
  3. Børn skal spørge en voksen, før de tager medicin – Hvis børnene har det dårligt, skal de sammen med en voksen finde ud af, om de skal tage medicin eller måske har behov for at komme til læge.
  4. Medicin er ikke altid det eneste der kan hjælpe – fx hvis man har mavepine kan det måske hjælpe at tale med en voksen om, hvordan man har det, for børn kan få ondt i maven når de har bekymringer. Det kan også være at barnet trænger til at få tid og ro til at komme på toilettet, hvilket ikke altid er muligt i skoletiden.
  5. Man må ikke dele sin medicin med andre – Man må aldrig tage andres medicin – det gælder både medicin købt på recept og i håndkøb.
  6. Medicin skal opbevares et sikkert sted – allerbedst i et aflåst skab, hvor børn ikke kan få fat i det. Samtidig tager medicinen ikke skade af fugt eller lys.
  7. Børn skal ikke have samme dosis medicin som voksne – det er vigtigt at få præcis den mængde medicin, som passer til ens alder og vægt. Spørg gerne på apoteket om den rette dosis eller læs indlægssedlen.
  8. Man må ikke stoppe før tid med at tage den medicin, lægen har ordineret – man risikere at medicinen ikke virker, som den skal derfor skal man altid aftale med lægen, hvis man ønsker at stoppe inden tid.

Hvad gør solens stråler ved min hud?

Huden husker de skader, som solen har påført den. Huden bliver tynd og rynket. Derfor skal man ikke gå på kompromis med sin solbeskyttelse, så du både kan nyde solen og holde huden ung.

Din hud er en slags skjold, for kroppen, og en del af immunforsvaret. Den beskytter vores indre organer mod fordampning af væske, og mod ydre påvirkninger fra varme, kulde og bakterier. Men skjoldet er ikke usårlig, og solen er med til at nedbryde barrierenen til kroppen. Det yderste hudlag kaldes overhuden, og det er her rynkerne ses. Det mellemste hudlag hedder læderhuden, indeholder sved-  og talgkirtler, hårsække og blodkar, som er omgivet af bindevæv, der indeholder elastin, som giver huden sin spændstighed, og kollagen der giver huden sin styrke. Det inderste lag hedder underhuden, hvor solskader vil reducere mængden af fedtceller, hvilket medfører en rynket, tynd, tør og pergamentagtig hud, der nemt går i stykker.

Hvad er UVA-stråler?

UVA er de langbølgede stråler fra solen, og de når helt ind i læderhuden, hvor de ødelægger hudens spændstighed. Man kan altid huske det på at UVA står for aldring, med risiko for at komme til at se gammel ud før tid. Skaderne kan ofte først ses efter 25-30 års påvirkning, hvor fibrene er blevet ødelagt og der kan være forandringer, som mørke pletter i hudtonen og læderagtigt udsende.

Vidste du at:

  • Der er UVA-stråler året rundt – også om vinteren
  • UVA-stråler kan trænge igennem skyer, bilruder og vinduer
  • Strålerne i solarier er fortrinsvis UVA-stråler

Er UVB-stråler farlige?

UVB-stråler når kun til overhuden, og nogle af strålerne filtres fra af ozonlaget. Det er ikke godt for din hud at blive forbrændt og det er netop UVB-strålerne der laver udløser solskoldning, soleksem og pigmentforandringer i huden.

Vidste du at:

  • UVB-stråler er der fortrinsvis når solen skinner
  • Strålingen er stærkest i områder med svækket ozonlag
  • UVB-stråler er kraftigst tæt på ækvator, hvor solen står højt på himlen

Kan det betale sig at beskytte hud, der allerede er rynket?

Det er aldrig for sent at begynde at beskytte sin hud mod solens stråler. Jo mere sol huden bliver udsat for, jo mere slap og rynket bliver den. Derudover er der også risikoen for at udvikle hudkræft. Huden har en god hukommelse og kan huske alle de gange den er blevet solskoldet og skallet efterfølgende, fordi den ikke har været tilstrækkelig beskyttet. Derudover skal man stadig nyde den dejlige sol, for den giver masser af energi, glæde og D-vitaminer. Det er derfor vigtigt at beskytte sig, for danskerne har nordisk rekord i modermærkekræft.

Hvordan vælger jeg den rigtige beskyttelse?

Man skal vælge solbeskyttelse efter hudtype, aktivitet og din smag. For mange er det væsentligt at solcremen ikke fedter eller gør huden hvid. Når solcremen har fysisk filter, lægger den sig ovenpå huden og kan i nogle tilfælde ses som et hvidt lag – især når huden er under vand. Det er især i solcreme til børn under 3 år, der indeholder disse fysiske filtre, da børnenes hud ikke er tilstrækkelig udviklet til at kunne tåle de kemiske filtre. Solcreme med kemisk filter trænger ned i hudens øverste lag og filtrer UV-strålerne fra, der ellers vil gøre skade på huden. Lys hud bliver nemmere forbrændt end mørk hud, men husk at selvom din hud er mørk så rammes du stadig af UV-stråler, der giver solskader. Du skal vælge solcreme efter geografi, ferieaktivitet og evt. hudproblemer – Er du i Danmark eller tæt på ækvator? På storbyferie eller strandferie? Har du eksem, rosacea eller svedproblemer? Så hjælper vi dig på apoteket med at finde den solbeskyttelse der passer til dine behov.

Sunde soltips fra Bruuns apotek

  • Spar ikke på solcremen – den hyppigste årsag til at man bliver forbrændt er fordi man ikke bruger tilstrækkelig nok solcreme. En voksen skal bruge 35-40 ml for at opnå ønsket effekt. En håndfuld målt i personens egen hånd.
  • Smør dig ind efter bad, da det er her huden absorbere allerbedst.
  • Smør dig ind inden du går ud i solen – det tager omkring 20 minutter for et kemisk solfilter at trække ind i huden, så hvis du venter med at smøre dig, til du ligger klar på stranden, kan du nå at blive forbrændt inden du opnår beskyttelse.
  • Gå ikke på kompromis med kvaliteten – vælg SPF-faktor med omhu og vælg et solprodukt, med høj fotostabilitet. De solprodukter vi forhandler på apoteket, har høj fotostabilitet, så produktet ikke bliver nedbrudt når solen rammer huden. Er din solcreme blevet overophedet, ved at ligge i en varm strandtaske eller i bilens handskerum, ikke længere har en evne til at beskytte huden.
  • Godt nyt til store og små vandhunde – Vi har både vandafvisende, vandfaste og ekstra vandfaste solprodukter. Der findes faktisk også solcreme der kan smøres på mens huden er våd – perfekt til badeferien eller solcreme hvor sandet ikke hænger fast – perfekt til børn der leger i sandkasse.
  • Målret din solbeskyttelse og få maksimal effekt. En solstift til den særlig sarte og tynde hud på øjenlåg, øreflipper og næsetip er god at have med i lommen. Til kroppen bruges en tynd lotion eller spray, der trænger hurtigt ind og ikke klister. Til ansigtet skal du vælge en kosmetisk lækker creme, der er målrettet ansigtshuden. Det kan fx være en creme med farve, en creme der mattere den skinnende varme hud, eller en creme der både beskytter og reducere mod pigmentforandringer.
  • Brug gerne den daglig hudpleje under din solcreme – hvis du har eksem hud eller blot synes du stadig vil benytte din daglige hudpleje, så kan du sagtens bruge begge dele. Smør dig som du plejer og vent omkring 20 minutter inden du påsmøre med solbeskyttelse.
  • Husk at passe på håret – dit hår bliver også brændt af solen. Så dæk håret med en smart sommer hat eller brug en hårspray med solfilter

4XP til din ferie

Apoteket er meget mere end receptmedicin og sygdom!

Nedtællingen til sommerferien er begyndt og vi glæder os på Bruuns apotek. Om turen går til en lækker sandstrand i Grækenland eller en campingplads i Danmark er vi klar til at hjælpe dig med at fylde rejseapoteket op. Først og fremmest giver det tryghed at have hjælpen inden for rækkevidde, men du kan også være usikker på hvad det er, du køber i udlandet. Vi hjælper dig gerne med at vælge de rigtige løsninger som kan redde kostbare feriedage.

4XP til din ferie

Prop i øret efter flyveturen?

Da der er trykforskelle ved opstigning og landing klan det næsten ikke undgås at få propper i ørene under en flyvetur. Ofte kan disse propper udlignes ved at tygge tyggegummi, sutte på et stykke slik eller holde sig for næsen, mens man puster ud. Hvis du efter flyveturen synes du stadig har suselyde for ørene, kan det skyldes at du har noget ørevoks, der irritere øret. Brug et flydende øremiddel inden ferien, der let og nænsomt opløser ørevoksen, så den kan skylles ud. På apoteket findes også ørepropper, der er beregnet til at udligne trykforskelle. De findes i to modeller – lille og normal. Kan både bruges af børn og voksne.

Privat pleje til intimzonen?

Shorts der er tætsiddende. Fugtige bikinitrusser. Sommervarme, der giver sved – ikke kun på panden. Det kan være hård kost for dit intimområde at være på ferie. Måske vasker du dig flere gange om dagen med vand og sæbe – hvilket kan give yderligere irritation. Derfor kan det være godt at bruge en rensecreme der er målrettet det intime område, som er nem at have med på farten. Derudover kan du beskytte med en vandafvisende barrierecreme.

Intimsæbe-Plan-Intimrens

Plaster på såret?

Det kan næsten ikke undgås at få en lille skramme på ferien. En vabel på hælen, en skarp sten på stranden eller et lille uheld på knæet. Derfor vil det altid være godt at have et lille sortiment med i rejseapoteket. Kom ned på apoteket, så hjælper vi dig med at vælge de plastre der passer til din ferie.

Plan til det sjove?

Med apotekets Plan kan du trygt nyde det sjove på ferien. Skal de være røde eller blå? Tynde eller nopret? Er det svært at vælge, så har vi en mixpakke, hvor du kan finde din favorit. Kondomer behøver ikke være kedelige og er ikke kun kvindens ansvar alene. Ud over at beskytte mod graviditet beskytter de også mod kønssygdomme og HIV. Det er en fordel og tryghed, hvis de møder en ferieflirt og gerne vil nøjes med at have gode oplevelser med hjem. Og når vi nu er ved det sjove – hvis det skal glide nemt, så køb en glidecreme med, når du alligevel er på apoteket efter dine kondomer.

Få en gratis medicinsamtale

Hvis du har fået konstateret en kronisk sygdom inden for de sidste 6 måneder, kan du få en gratis medicinsamtale på apoteket omkring din nye medicin. Tilbuddet gælder også hvis du er forældre til et barn, der har fået konstateret en kronisk sygdom. At få konstateret en kronisk sygdom, vender ofte både op og ned på livet, og kræver i mange tilfælde at du bliver behandlet med medicin. Medicinsamtalen kan hjælpe dig med at komme godt i gang med den nye medicin, og det første skridt på vejen til at leve bedst muligt med den kroniske sygdom.

Kom godt i gang med din medicin

At du kommer godt i gang med din medicin og tager den korrekt er afgørende for at du får den virkning, som der ønskes. Faktisk bliver mellem 30-50% af alt medicin, der udskrives ikke taget som anbefalet. Derfor vil der i medicinsamtalen være fokus på at give dig gode medicinvaner og gøre dig i stand til at håndtere situationer, hvor medicinen kan volde problemer. Igennem samtalen får du et kendskab til og en forståelse for behandling, som du skal til at starte på eller har været i behandling med i lidt tid, herunder hvordan medicinen virker og hvilke bivirkninger medicinen kan give dig.

Afsæt 2 x 10 minutter

En medicinsamtale er faktisk to samtale af op til 10 minutters varighed og bliver afholdt mellem dig og en af apotekets farmaceuter. Den første del af samtalen foregår på apoteket, hvor du også har mulighed for at stille spørgsmål hvis der er noget der bekymre dig. Det kan fx være spørgsmål om tilskud til din medicin, bivirkninger, eller andre emner der har relevans for hvordan din medicin påvirker dig. Anden del af samtalen foregår ofte telefonisk, hvor apotekets farmaceut ringer til dig 3-4 uger efter jeres første samtale. Her bliver der fuldt op på hvordan det går med at tage medicinen. Hvis du har fået yderligere spørgsmål, er du velkommen til at stille dem.

 

Hvorfor skifter min medicin navn?

Når du henter medicin på apoteket, tilbyder vi dig den billigste præparat, med det samme aktive indholdsstof, som din læge har ordineret. Det hedder substitution og betyder ”erstatning for noget tilsvarende”. Der er flere forskellige præparater med det samme lægemiddel, men der kan godt være andre tilsætningsstoffer – derfor kan der være forskel på farve, form og navnet kan også variere. Det er Sundhedsstyrelsen der afgør, hvilke lægemidler der kan substitueres og sikre at alle lægemidlerne lever op til samme kvalitetskrav. De færreste kan mærke forskel, når de skifter imellem forskellige lægemidler, men oplever du alligevel en forskel, er det noget du bør tale med din læge eller apoteket om.

Hvordan kan jeg få den samme medicin hver gang?

Hvis du ikke ønsker at blive tilbudt det billigste lægemiddel, men et bestemt mærke hver gang kan du få lægen til at skrive ”Ej-S” på recepten – det betyder at apoteket ikke må lave substitution på din medicin. Du skal være opmærksom på at tilskuddet beregnes ud fra det billigste lægemiddel, så merprisen betaler du selv. Du er også meget velkommen til at fortælle os, at du ønsker en bestemt pakning, så skal vi nok udlevere den til dig. Det kan være en god ide at tage den gamle emballage med på apoteket, for så er vi sikre på at du får lige netop den medicin, som du ønsker.

Navnet på det aktive indholdsstof vil være det samme fra præparat til præparat. Navnet på det aktive stof står altid på pakningen, ofte under navnet på præparatet. Hvis du er i tvivl om det er det samme, som du fik sidst, så kan du altid sammenligne navnet med den medicin du har derhjemme.

Hænger pris og kvalitet sammen?

Når det gælder medicin, her hænger pris og kvalitet ikke sammen. Når et medicinalfirma udvikler ny medicin, tager de patent på deres medicin. Efter nogle år udløber denne patent, og så kan andre medicinalfirmaer helt lovligt kopiere den originale medicin. Det er meget billigere at kopiere end at udvikle medicinen, derfor vil prisen ofte være en del lavere end på den originale medicin. En lavere pris kan også skyldes, at medicinen er parallelimporteret. Det betyder, at et firma køber den originale medicin billigere i et andet land. og så sælger den videre i Danmark. I begge tilfælde har prisen ikke noget med kvaliteten at gøre.

Hvem bestemmer prisen?

Prisen på den receptpligtige medicin der bliver solgt i Danmark, er ens på landets apoteker og priserne ændre sig hver 14. dag. Det er Sundhedsstyrelsen der afgør, om et lægemiddel må substitueres eller ej, og apoteket er forpligtiget til at udlevere det billigste, medmindre du ønsker et andet lægemiddel. Spørg endelig på apoteket, hvis der er noget du er i tvivl om.

Viden om mænd med type 2-diabetes

I Danmark lever ca. 290.000 personer med type 2-diabetes, og rigtig mange har et godt liv, da de følger deres anbefalede behandling. Undersøgelser har dog desværre vist, at mænd med diabetes ikke lever ligeså længe som kvinder med diabetes. Blandt forklaringerne kan være, at mænd er længere tid om at reagere på symptomerne (se tegn på type 2-diabetes), og at de således kommer senere til lægen. De er heller ikke ligeså gode til at passe på sig selv, efter at diagnosen er stillet.

Med alderen stiger risikoen for at udvikle type-2 diabetes, men fordi vi har ændret måden vi lever på i gennem årene og bliver mindre fysisk aktive, hvor overvægt ikke er ualmindeligt, rammes flere yngre mennesker også af type 2-diabetes.

Man vurderer, at omkring 60.000 danskere har type 2-diabetes uden at være klar over det.

“Undersøgelser viser, at mænd helst ikke beskæftiger sig med tanken om sygdom. De bider tænderne sammen, ignorerer sygdomstegn og kommer ofte for sent til lægen.”

 

Tegn på type 2-diabetes

Nedenfor listes nogle symptomer, der kan være tegn på type 2-diabetes, og hvis du oplever nogle af dem, er det vigtigt, at du får talt med din læge. Jo tidligere du reagerer, jo hurtigere kan du og din læge tage aktion. Hvis du ignorerer det, kan det have alvorlige konsekvenser for dit helbred, og det kan resultere i en for tidlig død.

 

  • Tørst følelse
  • Hyppig vandladning
  • Kløe omkring kønsorganerne pga. svampeinfektioner
  • Hyppige infektioner i hud og slimhinder
  • Synsforstyrrelser
  • Føleforstyrrelser
  • Kvalme
  • Træthed
  • Vanskelig sårheling
  • Forringelse af din almene helbredstilstand

 

Hvad sker i kroppen

Når man har type 2-diabetes bliver indholdet af sukker i ens blod for højt. Det forhøjede blodsukker betyder, at der over tid vil opstå skader på de store og små blodkar i kroppen og på nerverne. Dårligt blodomløb, impotens, dårligt syn, hjertekarsygdomme og alvorlige fod sår, der har svært ved at hele, er nogle af følgerne af type 2-diabetes.

Øget fysisk aktivitet og sunde kostvaner er livsstilsændringer, der sammen med medicin udgør behandlingen af type 2-diabetes. Fysisk aktivitet og sund kost er med til at holde blodsukkeret på et passende niveau, og dermed nedsættes risikoen for, at der som følge af type 2-diabetes opstår andre sygdomme.

Vigtige råd til dig med type 2-diabetes

1 – Husk din medicin

Det er vigtigt at tage den medicin, lægen har ordineret og som han har ordineret den. Hvis man har tendens til at glemme det, kan Apotekets app Medicinhusker være en hjælp, da den sender påmindelser, når det er tid til at tage medicinen. Ellers kan man altid tale med apotekets personale om, hvad der er af andre muligheder.

2 – Vær opmærksom

Øjne, fødder og tænder er ekstra udsatte hos personer med diabetes pga. den virkning sygdommen har på kroppens blodomløb. Derfor er det en god idé jævnligt at gå til kontrol hos tandlæge, fodterapeut og øjenlæge.

Lyt generelt til kroppens signaler og lær at reagere på dem.

3 – Boost din sundhed

Blandt personer med type 2-daibetes er over 80 procent overvægtige. Hvis man vejer for meget og vil have det bedre, bliver man nødt til at tage et kig på sin livsstil. Selv små ændringer i ens kost og fysiske aktivitet, kan have en stor positiv effekt.

 

  • Drik vand til måltiderne.
  • Skær ned på portionernes størrelse – evt. ved at skifte til en mindre tallerken, og tag ikke mere end 2 gange.
  • Spis mere groft og grønt – gå efter nøglehuls- og fuldkornsmærket.
  • Spis langsomt og ikke foran fjernsynet, så er det lettere ikke at overspise.
  • Vær fysisk aktiv i det daglige – tag trappen i stedet for elevatoren, parker længere fra dit arbejde…
  • Kvit smøgerne og begræns alkoholindtaget – spørg evt. på apoteket, hvis du ønsker hjælp til rygestop.

 

Sådan passer du på din hud om vinteren

Er din ansigtshud så tør, at den klør, skæller og måske har tendens til at blive rød? Er den fedtet, så den glinser i løbet af dagen? Måske oplever du både, at den er tør og fedtet, og det stiller krav til de hudplejeprodukter som du skal anvende. Læs mere

Gode råd om intimpleje og renholdelse af det intime område

På apoteket er der hjælp at hente, hvis du har brug for et godt råd om pleje og behandling af det intime område. Det kan for nogen være grænseoverskridende og svært at tale om intime problemer, men du kan roligt tale med personalet på apoteket om dette emne. Læs mere