Apotekets tips til en god festuge

faa den bedste festuge herAarhus Festuge løber officielt af staben fra fredag d. 26. august til og med søndag d. 4. september. Den 9 dage lange festuge byder på masser af musik, kultur og underholdning for både store og små – man kan med andre ord blive mange oplevelser rigere i festugen.

Det gælder også i nattelivet, hvor der er lagt op til to festlige weekender, og hvor mange unge mennesker mødes på byens barer og diskoteket. I den forbindelse vil vi gerne give vores gode råd til at få en god og sikker festuge:

Sådan undgår du tømmermænd

Den nemmeste og mest sikre metode til at undgå tømmermænd er ganske enkelt at lade være med at indtage alkohol – men hvis det ikke lige skal være løsningen, er der i stedet en række gode huskeregler:

  • Blandingen af øl, vin, spiritus og cider er en ægte tømmermænds-cocktail. Hold dig til en bestemt type drikkevarer i stedet for at blande.
  • Mørke drikke som rødvin, cognac og lignende giver flere tømmermænd end tilsvarende lyse drikke som vodka, hvidvin og lys rom.
  • Hvis du drikker uden at spise først, har maven ikke noget at stå imod med, og så vil du være mere udsat for den forgiftning, som alkoholen skaber.

Vi har tidligere skrevet et indlæg om tømmermænd i forbindelse med studenterugen – det kan du læse eller genlæse her.

Beskyt dig selv i byen

saadan beskytter du dig selvEr du ung og skal i byen i festugen, er det ikke nok at passe på sit indtag af alkohol. Det er også vigtigt at beskytte sig, i tilfælde af at man ender med at tage med nogen hjem for at hygge sig. Ubeskyttet sex udgør ikke kun en risiko for uønsket graviditet, men også for et hav af kønssygdomme, som er værd at beskytte sig imod.

Når det kommer til beskyttelse mod kønssygdomme, er der kun to slags beskyttelse, der virker: Kondomer og femidomer, også kaldet kondomer til kvinder. Disse præventionsformer er de eneste, der giver nogen form for beskyttelse mod seksuelt overførte sygdomme.

Både kondomer og femidomer, hvis de bruges rigtigt, beskytter også mod uønsket graviditet.

Alle kvinder og mænd bør have kondomer/ femidomer på sig, når de går i byen, hvis der er sandsynlighed for, at de ender med at have en engangsaffære. Selvom mange sexsygdomme er forholdsvist milde, findes altså også sygdomme, der er farlige, og som fx kan give impotens eller ødelægge frugtbarheden. I værste fald kan man blive smittet med HIV/ AIDS, som stadig findes i Danmark, dog kun i et meget begrænset omfang.

Vær opmærksom på temperaturen

Sommervejret har ikke været ret varmt i år, og der er desværre ikke noget, der tyder på, at det når at blive varmt her til festugen. Det betyder også, at der er koldere udenfor, end der har været tidligere år.

Derfor er det vigtigt, at man er opmærksom på, hvor varmt, der reelt er udenfor. En lang sensommernat uden tilstrækkeligt tøj kan resultere i forkølelse, blærebetændelse og andre sygdomme, der får lettere spil, når immunforsvaret er sat på prøve i kulden.

Hav en god festuge

Hos Bruuns Apotek vil vi gerne ønske alle en rigtig dejlig festuge – vi håber at se mange glade ansigter i butikken i ugens løb.