Lusefri skolestart

Hverdagen er ved at være godt i gang efter en dejlig sommerferie. Skolestart er højsæson for nye luseangreb. Børnene har i ferien mødt nye venner, og det er måske ikke kun adresser og telefonnumre, der er blevet delt. Faktisk behøver en lus kun omkring 30 sekunder for at kunne kravle fra et hår og over til et andet. Lus kan ramme i alle aldre, både børn og voksne, men det er især børn mellem 3 – 10 år der får lus.

Smitte fra hår til hår

Det er en skrøne, at lus spreder sig, når man deler bamser eller tøj. Der skal være hår-til-hår kontakt, for at lusene kan spredes. Når lusene kommer væk fra hovedbunden, har de ikke mange chancer for at overleve, da de skal have adgang til blod med jævne mellemrum. Lusene lever ved hovedbunden, hvor der er de optimale levebetingelser – varme, høj fugtighed og let adgang til at suge blod.

Den uundgåelige tættekam

Tættekammen bekæmper lus

Så hvis man har holdt sommerferie fra tættekammen, er det på tide at få den fundet frem igen, inden børnene bliver sendt i skole og kan smitte klassekammeraterne. Det kan være en god ide med en fast ugentlig kæmme dag til hele familien, fx om søndagen, så man kan nå at behandle, inden en ny uge starter – så er du sikker på, at det ikke er dine børn, der har smittet de andre i skolen eller børnehaven. Det er ofte langhårede børn, der får lus, men selv om man har kort hår, kan man ikke være sikker på ikke at blive smittet og skal naturligvis også tjekkes med tættekammen.

Symptomer

Symptomer på lus

Nogle personer kan være smittebærere i flere uger, uden at lusene opdages, da ikke alle oplever kløe ved luseangreb. Derfor er det altid godt at kæmme hele familien, når der er nogen i omgangskredsen, der har fået lus. En lus er mellem 2-3 millimeter stor, men kan også være mindre. Farven kan være alt fra gennemsigtig, gråhvid og til lidt mørkere, alt efter om de lige har suget blod. Lusene lever i ca. 3 uger, og i denne periode når hunlusen at lægge 5-8 luseæg dagligt. Æggene sidder fast på et hårstrå helt nede ved hårbunden og er hvidgult. Ægget modner i 6-9 dage, og en ny lus har set dagens lys. Det tomme æg vil vokse ud med hårstrået.

Hvilket lusemiddel skal jeg vælge?

Lusemidler

Udover tættekammen findes der forskellige lusemidler på apoteket. De er alle effektive, og enkelte af mærkerne er endda allergimærkede. Lusemidlerne har en fysisk virkningsmekanisme, og lusene udvikler ikke resistens ved hyppig brug. Det er lidt en smagssag, hvilket produkt man skal vælge, for der kan vælges mellem forskellige fremgangsmåder.

Forebyggelse

Hvis man gentagne gange oplever nye luseangreb, vil det være en god investering at købe et forebyggende lusemiddel. De fås både, hvor de holder en enkelt skoledag, eller hvor man er beskyttet mellem hver hårvask. Det er en spray, der nemt fordeles i håret og ikke skal vaskes ud.

Så kom ind på Bruun’s Apotek og få en snak om lige netop den behandling der passer til dig!