Slip for transportsyge på turen
Langt de fleste vil nok helst være foruden at blive ramt af transportsyge. Køresyge og søsyge kan også opstå, selvom det er korte ture. Har du været udsat for transportsyge før, kan du nok også nikke genkendende til, at visheden om transporten meget nemt kan ødelægge ferien, inden den overhovedet er startet.
Transportsyge behandles ens, uanset om det er på vejen, i vandet eller i luften. Det rammer oftest passagerne, da chaufføren kigger ud på vejbanen.
Hvorfor opstår transportsyge
Transportsyge opstår, fordi din hjerne bliver forvirret. Ligevægtsorganerne i det indre øre giver hjernen besked om dine bevægelser. Balanceorganet i dit indre øre giver besked til hjernen, når den mærker, du er i bevægelse. Sidder du fx og læser en bog, ser en film eller sidder med iPad’en, samtidig med du er passager i en bil, får din hjerne besked om, at du er i ro, samtidig med at balanceorganet fortæller, at du er i bevægelse. Derved modtager din hjerne to modstridende beskeder og bliver derfor forvirret. Dette resulterer i de ubehagelige symptomer: tørhed i munden, tung fornemmelse i hovedet, svimmelhed, sved og i værste fald opkast.
Forebyggelse og behandling af transportsyge
Den bedste måde at forbygge transportsyge er ved at sikre, at hjernen får de samme beskeder, så sørg for at fiksere øjnene på noget, der er i ro. Kig ud i horisonten, på vejbanen eller på udsigten. Kører du i bus, så kan det hjælpe, hvis du sætter dig forrest, og det samme gælder for bilen. Så kan dine øjne nemmere følge de bevægelser, som din balance mærker. Er du ude at sejle, kan det være en fordel at placere dig på midten af skibet, hvor det vipper mindst. Begynder du at få symptomer, kan det hjælpe at tage en pause eller få noget frisk luft. Man kan også forebygge transportsyge med transportsygetabletter fx indeholdende cyclizinhydrochlorid. Det er et antihistamin, som også virker på transportsyge. Tag dem 1-2 timer inden du begynder på turen. Du skal dog være opmærksom på, at de kan have en sløvende virkning, og du må derfor ikke tage dem, hvis du selv skal køre. Tal med lægen, inden du giver transportsygetabletter til mindre børn. Der findes også såkaldte akkupressurarmbånd, som kan bruges til kvalme og transportsyge. Armbåndet skal sidde på begge håndled og skal sidde, så det trykker på P6-punktet. Dette kan findes ved at lægge de tre midterste fingre på undersiden af håndleddet.