5 tegn på demens og gode råd til forebyggelse af demens

5 tegn på demens

Demens er en betegnelse for den tilstand, der opstår, når kroppens mentale færdigheder bliver svækket af sygdom. Alzheimers sygdom er den mest udbredte af demenssygdommene, der kan opstå i alle aldre, dog hyppigst hos ældre mennesker. Sygdommen opstår når nerveceller i hjernen kommer til at fungere dårligere eller går til grunde. Hvorfor dette sker, ved man stadig ikke.

I Danmark er der omkring 87.000 mennesker med demens. Demens udvikles langsomt og snigende, og derfor kan der gå lang tid, før de pårørende bliver opmærksomme på, at der er noget galt. Der findes ingen helbredelse for demens, men visse typer medicin kan sinke sygdomsprocessen.

5 tegn på demens

Der er flere faktorer, man kan lægge mærke til, hvis man mistænker demens hos en person. 5 tegn, man som pårørende skal lægge mærke til, er:

  • Der bliver spurgt om de samme ting flere gange, eller der bliver glemt noget, som er snakket om for kort tid siden.
  • Besvær med at udføre velkendte opgaver, såsom at lave mad efter den opskrift man har brugt i mange år.
  • Forvirring om tid og sted. Man glemmer hvor man er, og hvordan man kom derhen. Man mister stedsans.
  • Ændring i personligheden hvor man siger ting, man tænker, uden at tage hensyn til andres følelser.
  • Mangel på initiativ. Man trækker sig fra sociale arrangementer, som man ellers plejer at gå op i.

 

Det er ikke kun hukommelsen der rammes af sygdommen, men også mentale færdigheder som overblik, problemløsning, initiativ og handlekraft.

Hvis den demente ikke kan administrere sin medicin længere, kan apoteket tilbyde dosispakket medicin. Så er medicinen pakket i portioner med tid og dato på, hvornår medicinen skal indtages. Man skal snakke med sin læge, hvis man ønsker opstart af dosispakket medicin.

Man kan godt leve et aktivt liv, selvom man har fået demens. Det er vigtigt for livskvaliteten, at man fortsætter med nogle af de aktiviteter, man var glad for, inden man fik sygdommen. Fysisk aktivitet, sund kost og et socialt netværk er med til at bevare et godt liv for den demente.

Som pårørende til en dement er det vigtigt at være opmærksom på, at der stadig er et menneske bag sygdommen, som har behov for at blive mødt med forståelse og tålmodighed. Sygdommen kan nemt komme til at skygge for selve personen. Det kan være hårdt at have demens helt tæt inde på livet, og det kan være rart at tale med andre, der er i samme situation. I Alzheimerforeningen kan man få råd og vejledning.

Hvad kan man gøre for at forebygge demens

Forebyggelse af demens

Der er flere ting, man kan gøre for at forsøge at forebygge demens. Det inkluderer blandet andet disse råd:

  • Det gælder om at holde hjernen aktiv ved at lære nyt og holde sig i gang hele livet. På den måde bliver hjernen mere robust og får noget at stå imod med, hvis den skulle blive syg.
  • Bevæg dig – motion er godt for både hjernen og vægten, og så er det tilmed sjovt. Når man bevæger sig, stimulerer man samtidig hjernen.
  • Spis sundt, drop tobak og drik mindre alkohol, det er godt for hele dit helbred.
  • Det gavner både hjerne og hjerte at få kontrolleret blodsukker, kolesteroltal og blodtryk. Forhøjede tal kan øge risikoen for demens senere i livet. Gå til lægen og få tjekket tallene.