5 råd til at komme i gang igen efter ferien

Sådan kommer du godt igang efter ferienSommerferien er ved at være ovre for de fleste – nogle har allerede været tilbage i et par uger, men de fleste af os er kommet tilbage i denne og sidste uge. Der er altså post-sommerferiestemning på landets arbejdspladser, og selvom de fleste elsker at have ferie, betyder det ikke for alle, at de har mere energi på jobbet, når ferien slutter.

Selvom det er vigtigt at vide, at det er helt normalt at føle sig rundt på gulvet og ør i hovedet efter ferien, er der alligevel nogle ting, som man kan gøre, for at det bliver nemmere at komme tilbage på arbejdet igen.

1. Start roligt ud efter ferien

Det tager gerne 1-2 uger at komme tilbage til hverdagen og få styr på sine opgaver. Der kan ligge et utal af e-mails i indbakken, som skal sorteres og følges op på – der kan være beskeder på telefonen, som skal lyttes. At samle op på sine opgaver fra før sommerferien, samt at tage hånd om nye opgaver efter ferien, kan tage lang tid. Det vigtigste er dog, at man tager sig tid til det, og at man har et realistisk forhold til forbruget af tid på det.

Desuden er det en dårlig idé at planlægge overarbejde lige efter en ferie, selvom det kan være fristende at lægge nogle ekstra timer i kalenderen til opfølgning og besvarelse af mails. Men det er en hård omvæltning at komme tilbage fra ferie, og det skal man ikke undervurdere.

2. Kom godt I gang med nemme opgaver

Et godt trick til at bevare den gode energi efter ferien er at starte med nemme opgaver. Opgaver, der hurtigt er løst, men som også fylder på to-do-listen efter ferien. På den måde får man nogle positive oplevelser fra start, samtidig med at man ikke tapper alt sin ferieenergi. Man kommer desuden også op i gear på en måde, så man ikke knækker halsen, men bevarer sit gåpåmod.

3. Tag tid til at snakke med kollegerne

her er den gode snakNoget af det, som de fleste savner ved deres arbejde, er at komme tilbage til det sociale samvær, som man har på sin arbejdsplads – hvis man vel at mærke er glad for den. Derfor er det en god idé at sætte lidt ekstra tid til små pauser i løbet af dagen, hvor man får vendt ferien over en kop kaffe.

4. Forebyg negative tanker med reframing

Reframing er et andet udtryk for at se tingene i et nyt lys. Du skal altså tage tingene ud af deres sammenhæng og sætte dem i en ny, følelsesmæssig sammenhæng. Opbyg positive følelser omkring dit arbejde og dine opgaver, både under og efter ferien. Det virker nemlig, som regel, selvforstærkende, ligesom kunstige smil også får hjernen til at udløse endorfiner og gør dig gladere.

5. Hav styr på nattesøvnen

Er man B-menneske, kan sommerferien hurtigt udløse ”dårlige” vaner, som ikke passer så godt til ens arbejdsliv. Hvis man derfor ender med at komme for sent i seng hver aften, kan det hurtigt blive hårdt at skulle tilbage på arbejde efter ferien, når dagen starter kl. 6 igen.

At være underudhvilet har stor betydning for vores humør, og blandt særligt søvnunderskudsramte, nybagte forældre ser man, hvordan den manglende nattesøvn kan udløse minipsykoser og depression. Så galt behøver det naturligvis ikke at gå, bare fordi man får for lidt søvn efter sommerferien – men det kan alligevel have en stor betydning for, hvor hårdt det opleves at komme i gang igen.

Hvis man ved med sig selv, at man har tendens til at rykke rundt på sin døgnrytme, så snart ferien rammer, er det derfor en god idé at arbejde målrettet på at få søvn nok, før man skal tilbage på arbejde igen.