3 ting du måske får brug for til amning

kvindersidder og ammer hendes baby

Selvom amning er en meget naturlig del af livet, er det også et emne, der i nyere tid har skabt en del debat. For mødrene selv kan amning være den mest fantastiske oplevelse eller en svær, smertefuld periode. Mange mødre ønsker at amme, ikke alle lykkes med det og nogle fravælger det af personlige årsager.

Til dig, der ønsker at amme din baby, følger herfra tre tips til ting, som du måske får brug for:

  1. Ammeindlæg

Når mælken løber til i brystet, vil den overspændthed, der ofte opstår mellem amninger, være årsag til, at man lækker mælk. For at undgå at skifte bh og trøje mange gange dagligt, bruger man ammeindlæg i bh’en, som absorberer den mælk, der måtte sive ud. Indlæggene medvirker desuden til, at brystvorten holdes tør uden at tørre ind og sprække mellem amninger.

Når brystvorten er en god mellemting mellem tør og fugtig, nedsættes risikoen for at der dannes skorper og revner. Hvis brystvorten er meget fugtig og mælken får lov at ulme mellem amninger, øges risikoen for svamp.

Ammeindlæg kan fås i mange forskellige udgaver. På apoteket kan du købe engangsammeindlæg med høj sugeevne, der er lavet i et blødt materiale, som er skånsomt ved brystvorterne. Du kan også få genanvendelige uldammeindlæg, som kan vaskes.

  1. Brystvortecreme

Kun et meget begrænset antal kvinder, der forsøger at amme, undgår helt ømme eller sprukne brystvorter. Med andre ord vil størstedelen af ammende kvinder opleve ømhed, sår og revner i brystvorterne i forbindelse med amning. Det er ofte den smertefulde del, der gør amning til en kamp. Derfor er brystvortecreme også et af de produkter, som de fleste får brug for, når de ammer.

Brystvortecreme kan fås fra forskellige producenter, men fælles for dem, som du kan købe på apoteket, er, at de er af en god kvalitet, som naturligvis ikke skader barnet. Den beskyttende creme består af lanolin, som er et naturligt fedtstof, der lindrer følsomheden med det samme.

Lanolincreme kan også bruges til røde babynumser, tørre læber, hudafskrabninger og lignende steder, hvor den lindrende effekt er meget gavnlig. Når man bruger en lanolincreme, der sælges som brystvortecreme, er det ikke nødvendigt at fjerne cremen, før baby lægges til.

  1. Suttebrikker

I nogle tilfælde kan det være en meget smertefuld oplevelse at amme, og i de tilfælde kan suttebrikker være det hjælpemiddel, der gør amningen udholdelig. Suttebrikker er en meget tynd og blød ”silikoneskål”, der passer over brystet. Deres funktion er altså at skærme de beskadigede og ømme brystvorter under amningen.

For nogle babyer bliver det nemmere at få fat med sutte- eller ammebrikkern, mens det for andre babyer har den modsatte effekt. Nogle vil også opleve, at det bliver hårdere for baby at få mælk nok. Det er derfor ikke alle, der har lige stort gavn af suttebrikkerne, men det er godt at have kendskab til dem, hvis det bliver nødvendigt af den ene eller anden årsag.

Hvad er World Breastfeeding Week/ International ammeuge?

Måske har du hørt om ”World Breastfeeding Week” (international ammeuge) på et socialt medie som Instagram, hvor ammende mødre deler billeder af dem selv og deres babyer under hashtagget #WorldBreasteedingWeek. Hvis du ikke selv er nybagt mor eller hvis det bare er gået din næse forbi, undrer du dig måske over, hvad denne begivenhed går ud på? I så fald får du en kort forklaring her.

World Breastfeeding Week er en tilbagevendende, årlig begivenhed, der har fundet sted siden 1992. Gennem årene er kendskabet til begivenheden blevet mere og mere udbredt, og i dag er der 170 deltagende lande med mere end 1,5 deltagere verden over. Indtil videre anslås budskabet til at have nået ud til cirka 30 millioner mennesker Verden over – og hvis du læser med her, er det også nået ud til dig nu!

Formålet med en international ammeuge

Når man siden 1992 har forsøgt at skabe positiv bevidsthed om amning, vil mange naturligt stoppe op og spørge ”hvorfor?”. Bevægelsen er et initiativ fra FN, og motiverne bag er muligvis ikke helt, som mange umiddelbart gætter på. Ammeugen linker til de 17 punkter, der er blevet stillet op som 2030-mål.

Ligesom de tidligere 2015-mål, er der også en mening med de nyere 2030-mål. Formålet med de opstillede punkter og deres delmål er, at give verdens lande noget pejlemærker at gå efter i målet om at gøre verden til et bedre sted at leve i – især for verdens udviklingslande.

voksen haand holder beskidt barnehaandAlt i alt handler dem om at bekæmpe sult og fattigdom, som er de to mest væsentlige problemer, der er at bekæmpe. I 2030-målene har bæredygtighed fået en betydelig rolle, da man er blevet langt mere bevidst om den jordklode, som vi alle sammen gerne vil blive boende på i mange, mange år endnu.

Men hvad har amning at gøre med bæredygtighed og fattigdomsbekæmpelse at gøre?

Amning kan redde mange små liv

I den vestlige del af verden er den gængse opfattelse, at amning er godt for barnet – men i flere udviklingslande hersker i stedet den misforståelse, at amning er en dårlig ting, som kan være skidt for barnet. Derfor ammer kun godt 4 ud af 10 kvinder i ulandene ifølge Unicef. Men på grund af forholdene er alternativet til amning ikke modermælkserstatning som herhjemme – man giver i stedet sukkervand til babyerne, hvilket medfører fejlernæring og dårligt immunforsvar hos børnene.

Unicef vurderer, at det kan redde adskillige børns liv at blive ammet. Ud over at redde liv er amning også både den bedste og billigste måde at sikre børnene den næring, de har brug for. Det er altså både bæredygtigt og hjælper til at udrydde fattigdom, og derfor har den internationale ammeuge været et initiativ siden 1992, som skal linke til FN’s udviklingsmål.