Hvad gør solens stråler ved min hud?

Huden husker de skader, som solen har påført den. Huden bliver tynd og rynket. Derfor skal man ikke gå på kompromis med sin solbeskyttelse, så du både kan nyde solen og holde huden ung.

Din hud er en slags skjold, for kroppen, og en del af immunforsvaret. Den beskytter vores indre organer mod fordampning af væske, og mod ydre påvirkninger fra varme, kulde og bakterier. Men skjoldet er ikke usårlig, og solen er med til at nedbryde barrierenen til kroppen. Det yderste hudlag kaldes overhuden, og det er her rynkerne ses. Det mellemste hudlag hedder læderhuden, indeholder sved-  og talgkirtler, hårsække og blodkar, som er omgivet af bindevæv, der indeholder elastin, som giver huden sin spændstighed, og kollagen der giver huden sin styrke. Det inderste lag hedder underhuden, hvor solskader vil reducere mængden af fedtceller, hvilket medfører en rynket, tynd, tør og pergamentagtig hud, der nemt går i stykker.

Hvad er UVA-stråler?

UVA er de langbølgede stråler fra solen, og de når helt ind i læderhuden, hvor de ødelægger hudens spændstighed. Man kan altid huske det på at UVA står for aldring, med risiko for at komme til at se gammel ud før tid. Skaderne kan ofte først ses efter 25-30 års påvirkning, hvor fibrene er blevet ødelagt og der kan være forandringer, som mørke pletter i hudtonen og læderagtigt udsende.

Vidste du at:

  • Der er UVA-stråler året rundt – også om vinteren
  • UVA-stråler kan trænge igennem skyer, bilruder og vinduer
  • Strålerne i solarier er fortrinsvis UVA-stråler

Er UVB-stråler farlige?

UVB-stråler når kun til overhuden, og nogle af strålerne filtres fra af ozonlaget. Det er ikke godt for din hud at blive forbrændt og det er netop UVB-strålerne der laver udløser solskoldning, soleksem og pigmentforandringer i huden.

Vidste du at:

  • UVB-stråler er der fortrinsvis når solen skinner
  • Strålingen er stærkest i områder med svækket ozonlag
  • UVB-stråler er kraftigst tæt på ækvator, hvor solen står højt på himlen

Kan det betale sig at beskytte hud, der allerede er rynket?

Det er aldrig for sent at begynde at beskytte sin hud mod solens stråler. Jo mere sol huden bliver udsat for, jo mere slap og rynket bliver den. Derudover er der også risikoen for at udvikle hudkræft. Huden har en god hukommelse og kan huske alle de gange den er blevet solskoldet og skallet efterfølgende, fordi den ikke har været tilstrækkelig beskyttet. Derudover skal man stadig nyde den dejlige sol, for den giver masser af energi, glæde og D-vitaminer. Det er derfor vigtigt at beskytte sig, for danskerne har nordisk rekord i modermærkekræft.

Hvordan vælger jeg den rigtige beskyttelse?

Man skal vælge solbeskyttelse efter hudtype, aktivitet og din smag. For mange er det væsentligt at solcremen ikke fedter eller gør huden hvid. Når solcremen har fysisk filter, lægger den sig ovenpå huden og kan i nogle tilfælde ses som et hvidt lag – især når huden er under vand. Det er især i solcreme til børn under 3 år, der indeholder disse fysiske filtre, da børnenes hud ikke er tilstrækkelig udviklet til at kunne tåle de kemiske filtre. Solcreme med kemisk filter trænger ned i hudens øverste lag og filtrer UV-strålerne fra, der ellers vil gøre skade på huden. Lys hud bliver nemmere forbrændt end mørk hud, men husk at selvom din hud er mørk så rammes du stadig af UV-stråler, der giver solskader. Du skal vælge solcreme efter geografi, ferieaktivitet og evt. hudproblemer – Er du i Danmark eller tæt på ækvator? På storbyferie eller strandferie? Har du eksem, rosacea eller svedproblemer? Så hjælper vi dig på apoteket med at finde den solbeskyttelse der passer til dine behov.

Sunde soltips fra Bruuns apotek

  • Spar ikke på solcremen – den hyppigste årsag til at man bliver forbrændt er fordi man ikke bruger tilstrækkelig nok solcreme. En voksen skal bruge 35-40 ml for at opnå ønsket effekt. En håndfuld målt i personens egen hånd.
  • Smør dig ind efter bad, da det er her huden absorbere allerbedst.
  • Smør dig ind inden du går ud i solen – det tager omkring 20 minutter for et kemisk solfilter at trække ind i huden, så hvis du venter med at smøre dig, til du ligger klar på stranden, kan du nå at blive forbrændt inden du opnår beskyttelse.
  • Gå ikke på kompromis med kvaliteten – vælg SPF-faktor med omhu og vælg et solprodukt, med høj fotostabilitet. De solprodukter vi forhandler på apoteket, har høj fotostabilitet, så produktet ikke bliver nedbrudt når solen rammer huden. Er din solcreme blevet overophedet, ved at ligge i en varm strandtaske eller i bilens handskerum, ikke længere har en evne til at beskytte huden.
  • Godt nyt til store og små vandhunde – Vi har både vandafvisende, vandfaste og ekstra vandfaste solprodukter. Der findes faktisk også solcreme der kan smøres på mens huden er våd – perfekt til badeferien eller solcreme hvor sandet ikke hænger fast – perfekt til børn der leger i sandkasse.
  • Målret din solbeskyttelse og få maksimal effekt. En solstift til den særlig sarte og tynde hud på øjenlåg, øreflipper og næsetip er god at have med i lommen. Til kroppen bruges en tynd lotion eller spray, der trænger hurtigt ind og ikke klister. Til ansigtet skal du vælge en kosmetisk lækker creme, der er målrettet ansigtshuden. Det kan fx være en creme med farve, en creme der mattere den skinnende varme hud, eller en creme der både beskytter og reducere mod pigmentforandringer.
  • Brug gerne den daglig hudpleje under din solcreme – hvis du har eksem hud eller blot synes du stadig vil benytte din daglige hudpleje, så kan du sagtens bruge begge dele. Smør dig som du plejer og vent omkring 20 minutter inden du påsmøre med solbeskyttelse.
  • Husk at passe på håret – dit hår bliver også brændt af solen. Så dæk håret med en smart sommer hat eller brug en hårspray med solfilter