Apotekets gode råd til at komme godt ind i det nye år

Apotekets gode råd til at komme godt ind i det nye år

Så snart juleaften er overstået, og julemaden er fordøjet, begynder forberedelserne til årets nytårsfest. Nytårsaften forbindes af de fleste med kransekage, champagne, nytårstale og fyrværkeri til midnat med henblik på at byde det nye år velkommen.

Mange ser frem til nytårsfesten lang tid i forvejen, da det ofte indebærer god mad, alkohol og godt selskab – enten familie eller venner. Den 1. januar i det nye år er for de fleste enormt hellig, og bruges på sofaen foran fjernsynet på grund af både træthed og tømmermænd. Hvis man alligevel, af en eller anden årsag, har lagt planer på den hellige 1. januar, kan det være en god idé at tænke lidt over, hvad man indtager i løbet af selve nytårsaften.

Aktiv 1. januar – uden tømmermænd

Undgå slemme tømmermænd efter nytårsfestenDen bedste kur mod tømmermænd er enkel: Drik en masse vand både om aftenen og dagen derpå. Det kan godt være svært at huske at drikke vand, når promillen først er høj, men det er altså en af de vigtigste elementer i kampen mod tømmermænd. Alkohol er vanddrivende og dehydrerende, og man bliver meget dårligt, hvis man ikke får vand. Det er ofte det, der er skyld i hovedpinen dagen derpå.

Derudover er det vigtigt, at man husker at få noget at spise. Særligt på nytårsaften er man meget spændt, stresset og har maven fyldt med champagne, og alle tre aspekter kan gå udover ens appetit. Alkohol slår hårdere, når man drikker det på tom mave. Hvis man spiser og drikker samtidig, eller som minimum sørger for at være mæt, inden man går i gang med at drikke alkohol, kan man faktisk også undgå de værste tømmermænd.

Nytårsaften er en festdag, hvor alle festrygerne kommer frem fra sit skjul, men faktisk kan man få endnu flere tømmermænd af at ryge eller bare ved at opholde sig i et rum med meget røg. Det er altså vigtigt at undgå de giftige stoffer, som cigaretrøg indeholder.

Hvis man har svært ved at huske at drikke vand, ikke får nok at spise eller er ryger, findes der dog også andre og mere alternative metoder til at kurere tømmermænd. Resorb brusetabletter er et kosttilskud, der kan indtages sammen med en del væske. Tabletterne forbedrer væskeoptaget, og modvirker dermed indtørring. Det kan være en god idé allerede at indtage tabletterne i dagene op til nytårsfesten.

Pas på dig selv

Særligt for de unge enPas på dig selv, hvis aftenen ender med en hed flirtder nytårsaften som regel ud i  løssluppen fest. Unge menneske får ofte rigeligt at drikke, og derfor er det vigtigt, at de tænker sig om en ekstra gang, før de bevæger sig ud i natten.

Først og fremmest byder temperaturerne ofte på minusgrader. Det kolde vejr og den høje promille er sjældent en god kombination. Man skal derfor huske at passe på ikke gå alene, men måske især tænke på, hvor meget man får at drikke i løbet af aftenen.

Nytårsaften skal man dog, ligesom alle andre aftener, passe på sig selv i mere end en forstand. Nytårsaften byder nemlig også ofte på flirteri og romantik, og derfor er det vigtigt, at man husker at have et kondom med i baglommen – uanset om man er kvinde eller mand.

Kondomet beskytter os mod kønssygdomme og uønsket graviditet. Glemmer man alligevel kondomet, kan det være en god idé at blive testet hos lægen efterfølgende for diverse kønssygdomme eller købe en fortrydelsespille og dermed undgå en uønsket graviditet.

Fortrydelsespiller kan fås hos Bruuns Apotek.

Vær opmærksom dagen derpå

Tjek din promille før du kører - den kan være højere end du trorHvis man kan sætte flueben ved både vand, mad og ingen røg eller overnattende gæster, kan man være så heldig at vågne op uden nogle former for tømmermænd – hverken fysiske eller moralske. Hvis man tilmed har fået nok søvn, kan man føle sig frisk og fuldstændig ædru. Det er dog sjældent, at man er helt ædru, når man vågner op den 1. januar efter en nytårsfest. Mange undervurderer deres promille og vælger at køre bil, mens deres promille stadig er over det tilladte.

Det er altså vigtigt, at man også dagen efter tænker over, at man ikke skal køre, før man er fuldstændig sikker på, at alkoholen er ude at kroppen. Det kan i mange tilfælde være rigtig svært at vurdere – særligt hvis man ikke har tømmermænd, og generelt føler sig frisk.

Det er netop på grund af sværhedsgraden ved den vurdering, at der findes det såkaldte alkotjek. Alkotjek fungerer som en engangsalkoholtest, og kan bruges til at måle promillen dagen derpå. Testen har en præcision på 95%, og kan altså give en klar indikator på, hvorvidt man er ædru nok til at sætte sig bag rettet. Bruuns Apotek forhandler også Alkotjek.

Glædelig jul og godt nytår

Her hos Bruuns Apotek vil vi gerne ønske Jer alle en glædelig jul og et rigtig godt og festligt nytår, hvor vi naturligvis opfordrer alle til at passe rigtig godt på sig selv og hinanden. Vi glæder os til at se Jer alle i det nye år.