Beskyt dig med en god solcreme i ferien

Beskyt dig med en god solcremeDen danske sommer består ofte af flere ”mini-somre” i løbet af sommer-halvåret. En minisommer defineres som flere dage i træk, hvor temperaturen når over 25 grader. Ofte har vi også enkelte sommerdage hist og her, hvor temperaturen måles til over 25 grader. Resten af tiden lægger temperaturen mellem 15 og 24 grader med en middeltemperatur på 20 grader i sommerferien.

Men selvom der kan være langt mellem de skønne danske sommerdage, hvor himlen er blå, vinden har lagt sig og sommerstemningen fylder i luften, er det vigtigt at huske at smøre sig godt ind i god solcreme, når solen lejlighedsvist står højt på himlen.

Hvad er en god solcreme?

Der er flere aspekter i solcreme – der er nemlig både det kosmetiske aspekt og det kemiske aspekt. I det kosmetiske aspekt ligger brugeroplevelsen. Er cremen nem at smøre ud eller efterlades huden klistret? Dufter cremen godt? I det kemiske aspekt ligger solcremens egenskaber og indholdsstoffer.

Mange af os har tendens til at vælge en solcreme ud fra det kosmetiske aspekt. I virkeligheden er det langt vigtigere, om solcremen rent faktisk leverer den lovede beskyttelse, og om den indeholder problematisk kemi. Ingen solcreme kan dog produceres helt uden kemi. Vil man beskyttes mod solens skadelige stråler på en naturlig måde, må man dække sig med tøj og hat – eller holde sig i skyggen.

Det bedste er selvfølgelig at finde en solcreme, der både leverer en god brugeroplevelse, samtidig med at den beskytter mod solens farlige stråler, samt ikke udsætter brugeren for dårlig kemi. Men findes sådan en solcreme overhovedet? Forbrugerrådet Tænk har lavet en undersøgelse, der er god at tage udgangspunkt i.

Den bedste solcreme er uden skadelige stoffer og parfume

undgaa-pafume-og-skadelige-stofferIsær til børn er det vigtigt at undlade at bruge parfumeret solcreme – det gælder ligeledes i forhold til shampoo, cremer og tøjvask, der også helst skal være parfumefrit. Men for voksne er det også fornuftigt at styre uden om den værste kemi og parfume – alle risikerer nemlig at blive allergiske på et tidspunkt.

Du skal med andre ord kigge efter:

  • Den blå krans: Astma- og Allergi Danmark deklarerer i samarbejde med producenterne de produkter, der ikke indeholder nogen allergene stoffer. Produkter, der har den blå krans, er derfor dem, der giver den mindst mulige risiko for allergi.
    • Indeholder ikke parfume
    • Indeholder ikke farvestoffer
    • Indeholder ikke nogen kendte allergene stoffer
    • Alle ingredienserne har en nødvendig funktion i produktet
  • Faktor: Solcreme skal have en SPF på mindst 15 for at beskytte nok imod solens skadelige stoffer. Børn skal bruge mindst SPF 30.
  • UV-A/-B filter: Det bedste er at have en solcreme, der indeholder begge filtre, så dækningen bliver så bred som muligt.

Du kan også læse denne artikel om solcreme på vores side – her får du en uddybende forklaring på blandt andet UV-A og -B, samt hvordan solcreme bør anvendes for at opnå fuld dækning.

Du kan også kigge efter Svanemærket: Hvis et produkt er svanemærket, er det blandt de mest miljøvenlige produkter i sin kategori. Det betyder, at produktet er produceret under forhold, hvor der har været taget hensyn til miljøet.

Apotekets Sol Lotion er blandt de solcremer, der har fået den grønne kolbe af Forbrugerrådet Tænk. Solcremer fra mærker som La Roche-Posay og Derma er også blandt de grønt-stemplede solcremer, som altså indeholder færrest mulige skadelige stoffer.

Du finder Forbrugerrådet Tænks store test af solcremer her – og du kan læse Jyllands Postens store gennemgang her.