Få en gratis medicinsamtale

Hvis du har fået konstateret en kronisk sygdom inden for de sidste 6 måneder, kan du få en gratis medicinsamtale på apoteket omkring din nye medicin. Tilbuddet gælder også hvis du er forældre til et barn, der har fået konstateret en kronisk sygdom. At få konstateret en kronisk sygdom, vender ofte både op og ned på livet, og kræver i mange tilfælde at du bliver behandlet med medicin. Medicinsamtalen kan hjælpe dig med at komme godt i gang med den nye medicin, og det første skridt på vejen til at leve bedst muligt med den kroniske sygdom.

Kom godt i gang med din medicin

At du kommer godt i gang med din medicin og tager den korrekt er afgørende for at du får den virkning, som der ønskes. Faktisk bliver mellem 30-50% af alt medicin, der udskrives ikke taget som anbefalet. Derfor vil der i medicinsamtalen være fokus på at give dig gode medicinvaner og gøre dig i stand til at håndtere situationer, hvor medicinen kan volde problemer. Igennem samtalen får du et kendskab til og en forståelse for behandling, som du skal til at starte på eller har været i behandling med i lidt tid, herunder hvordan medicinen virker og hvilke bivirkninger medicinen kan give dig.

Afsæt 2 x 10 minutter

En medicinsamtale er faktisk to samtale af op til 10 minutters varighed og bliver afholdt mellem dig og en af apotekets farmaceuter. Den første del af samtalen foregår på apoteket, hvor du også har mulighed for at stille spørgsmål hvis der er noget der bekymre dig. Det kan fx være spørgsmål om tilskud til din medicin, bivirkninger, eller andre emner der har relevans for hvordan din medicin påvirker dig. Anden del af samtalen foregår ofte telefonisk, hvor apotekets farmaceut ringer til dig 3-4 uger efter jeres første samtale. Her bliver der fuldt op på hvordan det går med at tage medicinen. Hvis du har fået yderligere spørgsmål, er du velkommen til at stille dem.

 

Hvorfor skifter min medicin navn?

Når du henter medicin på apoteket, tilbyder vi dig den billigste præparat, med det samme aktive indholdsstof, som din læge har ordineret. Det hedder substitution og betyder ”erstatning for noget tilsvarende”. Der er flere forskellige præparater med det samme lægemiddel, men der kan godt være andre tilsætningsstoffer – derfor kan der være forskel på farve, form og navnet kan også variere. Det er Sundhedsstyrelsen der afgør, hvilke lægemidler der kan substitueres og sikre at alle lægemidlerne lever op til samme kvalitetskrav. De færreste kan mærke forskel, når de skifter imellem forskellige lægemidler, men oplever du alligevel en forskel, er det noget du bør tale med din læge eller apoteket om.

Hvordan kan jeg få den samme medicin hver gang?

Hvis du ikke ønsker at blive tilbudt det billigste lægemiddel, men et bestemt mærke hver gang kan du få lægen til at skrive ”Ej-S” på recepten – det betyder at apoteket ikke må lave substitution på din medicin. Du skal være opmærksom på at tilskuddet beregnes ud fra det billigste lægemiddel, så merprisen betaler du selv. Du er også meget velkommen til at fortælle os, at du ønsker en bestemt pakning, så skal vi nok udlevere den til dig. Det kan være en god ide at tage den gamle emballage med på apoteket, for så er vi sikre på at du får lige netop den medicin, som du ønsker.

Navnet på det aktive indholdsstof vil være det samme fra præparat til præparat. Navnet på det aktive stof står altid på pakningen, ofte under navnet på præparatet. Hvis du er i tvivl om det er det samme, som du fik sidst, så kan du altid sammenligne navnet med den medicin du har derhjemme.

Hænger pris og kvalitet sammen?

Når det gælder medicin, her hænger pris og kvalitet ikke sammen. Når et medicinalfirma udvikler ny medicin, tager de patent på deres medicin. Efter nogle år udløber denne patent, og så kan andre medicinalfirmaer helt lovligt kopiere den originale medicin. Det er meget billigere at kopiere end at udvikle medicinen, derfor vil prisen ofte være en del lavere end på den originale medicin. En lavere pris kan også skyldes, at medicinen er parallelimporteret. Det betyder, at et firma køber den originale medicin billigere i et andet land. og så sælger den videre i Danmark. I begge tilfælde har prisen ikke noget med kvaliteten at gøre.

Hvem bestemmer prisen?

Prisen på den receptpligtige medicin der bliver solgt i Danmark, er ens på landets apoteker og priserne ændre sig hver 14. dag. Det er Sundhedsstyrelsen der afgør, om et lægemiddel må substitueres eller ej, og apoteket er forpligtiget til at udlevere det billigste, medmindre du ønsker et andet lægemiddel. Spørg endelig på apoteket, hvis der er noget du er i tvivl om.

Viden om mænd med type 2-diabetes

I Danmark lever ca. 290.000 personer med type 2-diabetes, og rigtig mange har et godt liv, da de følger deres anbefalede behandling. Undersøgelser har dog desværre vist, at mænd med diabetes ikke lever ligeså længe som kvinder med diabetes. Blandt forklaringerne kan være, at mænd er længere tid om at reagere på symptomerne (se tegn på type 2-diabetes), og at de således kommer senere til lægen. De er heller ikke ligeså gode til at passe på sig selv, efter at diagnosen er stillet.

Med alderen stiger risikoen for at udvikle type-2 diabetes, men fordi vi har ændret måden vi lever på i gennem årene og bliver mindre fysisk aktive, hvor overvægt ikke er ualmindeligt, rammes flere yngre mennesker også af type 2-diabetes.

Man vurderer, at omkring 60.000 danskere har type 2-diabetes uden at være klar over det.

“Undersøgelser viser, at mænd helst ikke beskæftiger sig med tanken om sygdom. De bider tænderne sammen, ignorerer sygdomstegn og kommer ofte for sent til lægen.”

 

Tegn på type 2-diabetes

Nedenfor listes nogle symptomer, der kan være tegn på type 2-diabetes, og hvis du oplever nogle af dem, er det vigtigt, at du får talt med din læge. Jo tidligere du reagerer, jo hurtigere kan du og din læge tage aktion. Hvis du ignorerer det, kan det have alvorlige konsekvenser for dit helbred, og det kan resultere i en for tidlig død.

 

 • Tørst følelse
 • Hyppig vandladning
 • Kløe omkring kønsorganerne pga. svampeinfektioner
 • Hyppige infektioner i hud og slimhinder
 • Synsforstyrrelser
 • Føleforstyrrelser
 • Kvalme
 • Træthed
 • Vanskelig sårheling
 • Forringelse af din almene helbredstilstand

 

Hvad sker i kroppen

Når man har type 2-diabetes bliver indholdet af sukker i ens blod for højt. Det forhøjede blodsukker betyder, at der over tid vil opstå skader på de store og små blodkar i kroppen og på nerverne. Dårligt blodomløb, impotens, dårligt syn, hjertekarsygdomme og alvorlige fod sår, der har svært ved at hele, er nogle af følgerne af type 2-diabetes.

Øget fysisk aktivitet og sunde kostvaner er livsstilsændringer, der sammen med medicin udgør behandlingen af type 2-diabetes. Fysisk aktivitet og sund kost er med til at holde blodsukkeret på et passende niveau, og dermed nedsættes risikoen for, at der som følge af type 2-diabetes opstår andre sygdomme.

Vigtige råd til dig med type 2-diabetes

1 – Husk din medicin

Det er vigtigt at tage den medicin, lægen har ordineret og som han har ordineret den. Hvis man har tendens til at glemme det, kan Apotekets app Medicinhusker være en hjælp, da den sender påmindelser, når det er tid til at tage medicinen. Ellers kan man altid tale med apotekets personale om, hvad der er af andre muligheder.

2 – Vær opmærksom

Øjne, fødder og tænder er ekstra udsatte hos personer med diabetes pga. den virkning sygdommen har på kroppens blodomløb. Derfor er det en god idé jævnligt at gå til kontrol hos tandlæge, fodterapeut og øjenlæge.

Lyt generelt til kroppens signaler og lær at reagere på dem.

3 – Boost din sundhed

Blandt personer med type 2-daibetes er over 80 procent overvægtige. Hvis man vejer for meget og vil have det bedre, bliver man nødt til at tage et kig på sin livsstil. Selv små ændringer i ens kost og fysiske aktivitet, kan have en stor positiv effekt.

 

 • Drik vand til måltiderne.
 • Skær ned på portionernes størrelse – evt. ved at skifte til en mindre tallerken, og tag ikke mere end 2 gange.
 • Spis mere groft og grønt – gå efter nøglehuls- og fuldkornsmærket.
 • Spis langsomt og ikke foran fjernsynet, så er det lettere ikke at overspise.
 • Vær fysisk aktiv i det daglige – tag trappen i stedet for elevatoren, parker længere fra dit arbejde…
 • Kvit smøgerne og begræns alkoholindtaget – spørg evt. på apoteket, hvis du ønsker hjælp til rygestop.

 

Sådan passer du på din hud om vinteren

Er din ansigtshud så tør, at den klør, skæller og måske har tendens til at blive rød? Er den fedtet, så den glinser i løbet af dagen? Måske oplever du både, at den er tør og fedtet, og det stiller krav til de hudplejeprodukter som du skal anvende. Læs mere

Gode råd om intimpleje og renholdelse af det intime område

På apoteket er der hjælp at hente, hvis du har brug for et godt råd om pleje og behandling af det intime område. Det kan for nogen være grænseoverskridende og svært at tale om intime problemer, men du kan roligt tale med personalet på apoteket om dette emne. Læs mere

Værd at vide om rejsningsproblemer

Vidste du, at de fleste mænd sandsynligvis vil opleve rejsningsproblemer i løbet af deres liv? Måske er det et forbigående problem, men det kan også være, at det er et gentagende problem, og så vil det være en god ide at få afklaret, hvorfor du ikke kan opnå rejsning. Læs mere

Hovedpine – Nej tak!

Næsten alle voksne har oplevet at have hovedpine. Enten i forbindelse med sygdom eller som en lidelse i sig selv. Faktisk oplever ca. 1/3 af den danske befolkning, at have hovedpine flere gange om måneden. Den mest almindelige hovedpineform er spændingshovedpine. Læs mere

Gode råd til dig der tager antipsykotisk medicin

Antipsykotisk medicin er den medicin, man tager, hvis man bliver behandlet for psykiske lidelser som angst, OCD, skizofreni og bipolar sygdom. Medicinen vil dæmpe de symptomer, man har på sin sygdom, men medicin har desværre også en del uønskede bivirkninger. Læs mere

Antibiotika – brug mig med omtanke!

I Danmark er vi kommet langt med at reducere antallet af unødige antibiotikabehandlinger, men vi kan blive endnu bedre. Der er kun få bakterier, der er resistente, og hvor antibiotika ikke virker. Sådan skal det helst blive ved at være, så vi kan være sikre på at kunne blive behandlet for sygdom i fremtiden. Læs mere

Atrovent næsespray hjælper mod løbenæse i mange former

Har du en næse der løber? Så er der hjælp at hente på apoteket. Atrovent næsespray er kommet i håndkøb, så du ikke længere skal have en recept fra din læge for at få den udleveret. Læs mere