Lusefri skolestart

Hverdagen er ved at være godt i gang efter en dejlig sommerferie. Skolestart er højsæson for nye luseangreb. Børnene har i ferien mødt nye venner, og det er måske ikke kun adresser og telefonnumre, der er blevet delt. Faktisk behøver en lus kun omkring 30 sekunder for at kunne kravle fra et hår og over til et andet. Lus kan ramme i alle aldre, både børn og voksne, men det er især børn mellem 3 – 10 år der får lus.

Smitte fra hår til hår

Det er en skrøne, at lus spreder sig, når man deler bamser eller tøj. Der skal være hår-til-hår kontakt, for at lusene kan spredes. Når lusene kommer væk fra hovedbunden, har de ikke mange chancer for at overleve, da de skal have adgang til blod med jævne mellemrum. Lusene lever ved hovedbunden, hvor der er de optimale levebetingelser – varme, høj fugtighed og let adgang til at suge blod.

Den uundgåelige tættekam

Tættekammen bekæmper lus

Så hvis man har holdt sommerferie fra tættekammen, er det på tide at få den fundet frem igen, inden børnene bliver sendt i skole og kan smitte klassekammeraterne. Det kan være en god ide med en fast ugentlig kæmme dag til hele familien, fx om søndagen, så man kan nå at behandle, inden en ny uge starter – så er du sikker på, at det ikke er dine børn, der har smittet de andre i skolen eller børnehaven. Det er ofte langhårede børn, der får lus, men selv om man har kort hår, kan man ikke være sikker på ikke at blive smittet og skal naturligvis også tjekkes med tættekammen.

Symptomer

Symptomer på lus

Nogle personer kan være smittebærere i flere uger, uden at lusene opdages, da ikke alle oplever kløe ved luseangreb. Derfor er det altid godt at kæmme hele familien, når der er nogen i omgangskredsen, der har fået lus. En lus er mellem 2-3 millimeter stor, men kan også være mindre. Farven kan være alt fra gennemsigtig, gråhvid og til lidt mørkere, alt efter om de lige har suget blod. Lusene lever i ca. 3 uger, og i denne periode når hunlusen at lægge 5-8 luseæg dagligt. Æggene sidder fast på et hårstrå helt nede ved hårbunden og er hvidgult. Ægget modner i 6-9 dage, og en ny lus har set dagens lys. Det tomme æg vil vokse ud med hårstrået.

Hvilket lusemiddel skal jeg vælge?

Lusemidler

Udover tættekammen findes der forskellige lusemidler på apoteket. De er alle effektive, og enkelte af mærkerne er endda allergimærkede. Lusemidlerne har en fysisk virkningsmekanisme, og lusene udvikler ikke resistens ved hyppig brug. Det er lidt en smagssag, hvilket produkt man skal vælge, for der kan vælges mellem forskellige fremgangsmåder.

Forebyggelse

Hvis man gentagne gange oplever nye luseangreb, vil det være en god investering at købe et forebyggende lusemiddel. De fås både, hvor de holder en enkelt skoledag, eller hvor man er beskyttet mellem hver hårvask. Det er en spray, der nemt fordeles i håret og ikke skal vaskes ud.

Så kom ind på Bruun’s Apotek og få en snak om lige netop den behandling der passer til dig!

Slip for transportsyge på turen

Langt de fleste vil nok helst være foruden at blive ramt af transportsyge.  Køresyge og søsyge kan også opstå, selvom det er korte ture. Har du været udsat for transportsyge før, kan du nok også nikke genkendende til, at visheden om transporten meget nemt kan ødelægge ferien, inden den overhovedet er startet. Læs mere

Giver høfeber astma?

Har du høfeber, er det vigtigt, du også bliver tjekket for astma. 60-80% af astmapatienterne har også høfeber, og 20-40% af høfeberpatienter har også astma. Sammenhængen mellem astma og høfeber kan, hvis det overses, give risiko for nedsat lungefunktion og astmaanfald. Mange er dog ikke opmærksomme på denne sammenhæng.

Har du husket solcremen, mand?

Under Men´s Health Week har på apotekerne i år fokus på mænd og solbeskyttelse. Ligger man på stranden, husker de fleste solbeskyttelsen, men det er lige så vigtigt, når man bare opholder sig udendørs. Som eksempelvis når græsset skal slås, man er ude at løbe en tur eller arbejder udendørs.

Flåtsæsonen er startet: Sådan beskytter du dig selv og din hund

Beskyt dig selv og din hund mod flåterNu nærmer sommeren sig endelig – i weekenden oplevede vi årets højeste temperaturer med op til 22 grader varmt vejr nogle steder i landet – også i Aarhus! Læs mere

Verdens Sundhedsdag: Hvad går det egentlig ud på?

Verdens Sundhedsdag - Hvad går det egentlig ud på?Den 7. april er det Verdens Sundhedsdag. Det er WHO (World Health Organization), der står bag dagen, som har til formål at sætte fokus på sundhed. I år er fokusset særligt på depression.

Læs mere

I anledning af Verdensdag for Vand: Vidste du det om vand?

Verdensdag for vand

FN har indført mange mærkedage i løbet af året. De bruger dem til at sætte fokus på en specifik problemstilling som for eksempel autisme eller racisme. Den 22. marts hvert år er det dog vand, der er fokus på med mærkedagen World Water Day. Læs mere

Tør hud, fedtet hud, uren hud eller rødmosset hud – lider du (også) af en hudsygdom?

Døjer du med uren hud?

Hudsygdomme er synlige sygdomme, som ofte fører rødme, kløe og pletter med sig. Næsten ingen mennesker har en fejlfri hud – de fleste af os døjer med enten tør, fedtet, uren eller rødmosset hud. I nogle tilfælde kan denne tilstand i huden skyldes en decideret hudsygdom. Læs mere

Bruuns Apotek er det hurtigste apotek i Aarhus C

Bruuns Apotek er det hurtigste i Aarhus C

Siden 2008 har Danmarks Apotekerforening foretaget målinger af og indsamlet data om landets apotekers ventetid. Til nytår kunne Apotekerforeningen berette, at ventetiden gennemsnitligt var 2 minutter og 14 sekunder i uge 41 sidste år, hvilket er mindre end det halve af ventetiden i 2008. Fra Apotekerforeningens side mener man, at man ikke kommer til at se meget lavere ventetider end det. Læs mere

Køb gaven til Valentinsdag på apoteket

Valentinsdag gave på apoteket

Kan man købe en valentinsgave til sin partner på apoteket? Ja da!

Hos Bruuns Apotek finder du et godt udvalg af skønne produkter til både mænd og kvinder. Hvis du ønsker at forkæle din partner med lækre hudplejeprodukter, cremer eller lignende, bør du altså slå et smut forbi os, når du alligevel besøger Bruuns Galleri – måske på vej hjem, hvis du pendler? Læs mere